Aktiviran virus star 30.000 godina
ilustracija

Francuska

Aktiviran virus star 30.000 godina

Naučnici su uspjeli da ožive 30 hiljada godina star virus koji je pronađen zamrznut u dubokim slojevima sibirskog trajnog ledenog pokrivača koji je, nakon što se odledio, postao ponovno zarazan, prenosi BBC.

Francuski naučnici kažu da virus ne predstavlja opasnost za ljude ili životinje, ali i drugi virusi mogli bi se osloboditi otapanjem leda. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ovo je prvi put da smo vidjeli virus koji je još uvijek zarazan nakon toliko vremena, kazao je profesor Žan Mišel Klaveri iz nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) s francuskog univerziteta Eks Marsej. Virus Pithovirus sibericum pronađen je na dubini od 30 metara u zaleđenom tlu i pripada rodu džinovskih virusa otkrivenih prije deset godina.

Toliko su veliki da se, za razliku od drugih virusa, mogu vidjeti mikroskopom. Virus koji je zadnji put zarazio nekoga prije 30 hiljada godina u laboratorijskim uslovima je oživio. Testovi pokazuju da napada jednoćelijske amebe ali ne može zaraziti ljude ili životinje.

Stručnjaci vjeruju da se u sibirskom ledenom pokrivaču skrivaju i drugi virusi. Klaveri kaže da bi, na primjer, drevne vrste iskorijenjenih malih boginja mogle predstavljati opasnost.