Odaberite odjeću za vaš tip građe
Ilustracija

Oblik tijela

Odaberite odjeću za vaš tip građe

iko od nas ne može uticati na to kako je građen, ali zato može uticati na to kako se oblači. Ne činite greške koje će naglasiti vaše tjelesne nedostatke.

Kako biste izbjegli greške, evo zanimljivih savjeta koje bi svaka žena trebala prepoznati i usvojiti.

Oblik tijela: trokut

Prednosti: lijepe, oblikovane noge, tanak struk i zamamni bokovi

Najčešće greške: Gornji dio tijela vam je vitak, pa ćete možda da ga pokažete pomoću uskih majica i košulja. To je najveća greška. Uske majice i košulje samo će još više naglasiti vaše šire bokove i zadnjicu, pa će izgledati veći nego što jesu.

Kako se oblačiti: Kada razmišljate o gornjem dijelu, oblačite se u slojevima, što će stvoriti ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela. U zimi nosite džepere, a kada kupujete zimski kaput, kupujte strukiran u pojasu.

Nemojte se bojati pokazati malo kože. Vašem obliku tijela lijepo pristaju poludugi rukavi, široke kragne, topići na jedno rame… Vašem obliku tijela najbolje pristaju duge trapez pantalone, koje daju dobru ravnotežu i skladnost donjem dijelu tijela. Nosite ih na petu, što će vašim nogama dati još ljepši oblik.

Odaberite tamnije pantalone, srednje dubine. Što se tiče suknji, isprobajte klasični „A“ kroj, koji lagano pada preko vaših bokova i naglašava tanak struk. Izbjegavajte haljine s visokim strukom i karirane suknje.

Oblik tijela: okrugli

Prednosti: tanje noge, nježna ramena i manja stražnjica

Najčešće greške: Osobe koje su okrugle građe najčešće nastoje pokriti što više tijela, ali to im je najveća greška. Trebaju naglasiti vrat, ramena, ruke i malo noge, što će dati utisak elegancije, vitkosti, pa i mladolikosti.

Kako se oblačiti: S obzirom da ste okrugle građe, cilj je dati strukturu gornjem dijelu tijela. To znači da trebate stvoriti struk kojega nemate, a to se postiže sa strukiranim jaknama i sakoima. Takođe, vašemu obliku tijela dobro stoje „wrap“ i asimetrične haljine. Jako dobro vam stoje drap tkanine, rolane kragne, lepršavi rukavi.

S obzirom da imate lijepe noge, pokažite ih. Vama dobro stoje pantalone uskog, ravnog ili trapez kroja, a ako ih želite dodatno naglasiti, definitivno izaberite petice.

Haljine s naborima na struku sakriće trbuščić, pa će vaše tijelo dobiti izgled pješčanog sata. Ako više volite suknje, odaberite one lepršave višeg struka, do sredine ili malo ispod koljena.

Oblik tijela: pješčani sat

Prednosti: velike grudi, tanak struk, zaobljeni bokovi

Najčešće greške: Naime, svi pokušavaju imitirati vaš oblik tijela, ali vi ga već imate. Pokažite što imate, ali nemojte odavati sve svoje obline.

Kako se oblačiti: Jednostavnost je za vas ključna riječ. Jednostavne majice, s otvorenim dekolteom (ne prevelikim) i tričetvrt rukavi. Izbjegavajte nošenje slojeva, nosite kaiševe kako biste naglasili uzak struk. Sve što je strukirano vama savršeno stoji jer naglašava vaše obline na pravim mjestima.

Kada odabirete jakne, sakoe, kapute, obavezno odaberite lijepo krojene i strukirane, a za vas je najbolja dužina ona koja završava iznad bokova i stražnjice.

Savršeno vam stoje suknje koje završavaju u dužini koljena ili odmah ispod koljena, nikako iznad koljena. Takođe, dobro vam pristaju „skini“

pantalone ili one koje prate liniju tijela.

Oblik tijela: ravni

Prednosti: vitka, često atletska građa

Najčešće greške: Zbog svoje građe odabirete jednostavnije krojeve, pa izgledate ravnije nego što jeste. Umjesto toga treba vam odjeća koja će stvoriti utisak oblina.

Kako se oblačiti: Izbjegavajte odjeću ravnih krojeva i ravnih linija. Umjesto toga svoju figuru naglasite asimetričnom odjećom i okruglim kragnama, naboranim detaljima. Vama dobro stoje haljine bez naramenica, naramenice koje se vežu oko vrata, ovalne kragne. Takođe, lijepo vam pristaju majice s nježnim naramenicama. Zanimljivo je spomenuti da vašemu obliku tijela pristaju peplum topići, i haljine.

Jako dobro vam stoje pantalone visokog struka, pa i one širokih nogavica, jer dodaju obline vašem donjem dijelu tijela. Naravno, ako želite postići „dječački“ izgled, odaberite pantalone nižega struka i ravnoga kroja. Ako pak želite zgledati ženstveno, odaberite haljine na preklop, posebno ako su asimetrične.

Naglasite struk zanimljivim kaišem srednje širine.

Oblik tijela: obrnuti trokut

Prednosti: šira ramena, uzak struk, lijepe fit noge

Najčešće greške: Kao što smo naglasili, imate lijepe noge, pa biste pomislili da ih trebate pokazivati što više, npr., s patikama ili uskim pantalonama. Ali, ako je to slučaj, trebate imati na sebi tuniku koja prekriva vašu stražnjicu, jer morate dodati volumen na vaše uže bokove i manju stražnjicu.

Kako se odijevati: Lijepo vam pristaju široke rolane kragne i duboki „V“ izrezi jer oni pomažu uskladiti gornji i donji dio tijela. Kada odabirete majice, džempere i slično, odaberite jednostavnije modele, bez ikakvih nabora i slično. Ako želite malo ženstvenije modele, odaberite drap tkanine ili majice s lepršavim rukavima, što će dati vašim ramenima nježniji i ženstveniji izgled.

Razmišljate li o haljinama, odaberite one sa spuštenim strukom.

S obzirom da vam je cilj naglasiti donji dio tijela, odaberite pantalone šireg lepršavog kroja kako biste dobili ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela. Ako odabirete suknje, neka budu duge i lepršave, što će lijepo pristajati vašemu obliku tijela.

Druge građe

S obzirom da je nemoguće sve oblike tijela svrstati u glavne nabrojane skupine, evo još nekih zanimljivih podskupina u kojima će se neke osobe

pronaći.

Oblik tijela: balerina

Vaše tijelo sastoji se od dugih udova i mršavog tijela. Takvoj građi jako dobro stoje uske pantalone koje završavaju malo iznad članaka. Većina žena se ne može pohvaliti time. Također, vama stoje sječeni topići, majice i džemperi, kao i haljine i minići u stilu 60-ih.

Oblik tijela: kratke noge

Ako imate kraće noge, dobro će vam pristajati kratke suknje visokog struka, koje dosežu do sredine bedrene kosti. Odaberite cipele platforme u puder ili beige boji kako biste stvorili utisak izduženijih nogu.

Oblik tijela: velike grudi

S obzirom da vaše grudi trebate držati pod kontrolom, ali bez sputavanja, najbolje da odaberete haljinu na preklop koja će imati najbolji efekt ako na nju obučete strukirani sako ili jaknu, koja će dati ravnotežu između gornjeg i donjeg dijela tijela.

Oblik tijela: kratki torzo

Osobe koje imaju duge noge i kratki torzo trebaju tražiti odjeću koja se ne prekida u struku. Np., haljine ili tunike u vedrim bojama sa spuštenim strukom savršene su za „produženje struka“.

(zena.hr)