Molekul zaslužan za dobrobiti fizičke aktivnosti
Ilustracija

Analize ljudskih reakcija pri vježbanju

Molekul zaslužan za dobrobiti fizičke aktivnosti

Iako je jasno da fizička aktivnost može imati pozitivan uticaj na zdravlje i dugovječnost, promjene koje se dešavaju u tijelu, a koje doprinose ovim dobrobitima nisu dovoljno objašnjene.

Istraživanje objavljeno u januarskom izdanju časopisa „Cell metabolism“ u okviru izdanja „Cell press“ otkrilo je molekul koji nastaje kao rezultat fizičke aktivnosti i doprinosi pozitivnim posledicama koje fizička aktivnost ima na metabolizam, piše Medical News Today.

"Naši rezultati podržavaju bazičnu pretpostavku da signali koji generiše jedan organ kao što je mišić koje se pokreće tokom fizičke aktivnosti postaju dio sistema i imaju uticaja na druga tkiva kao što su ćelije masti i jetra,“ kaže viši istraživač dr Robert Gerszten zaposlen pri Odeljenju za kardiologiju i Centar za kardiovaskularna istraživanja u Opštoj bolnici u Masačusetsu u okviru Medicinske škole na Harvardu (Harvard Medical School).

Savremena istraživanja laboratorije Spiegelman koja je sarađivala na ovom istraživanju pokazale su da protein PGC-1∝ reguliše gene metabolizma u mišiću i utiče na odgovor koji mišić ima na fizičku aktivnost, ali kako odgovor na koji ima uticaj protein PGC-1∝ prilikom vježbanja unutar mišića prenosi signale na druga tkiva ostaje nejasno. Pomoću eksperimenata sprovedenih na ćelijama i miševima,

Gerszten i kolege nasilno su izazivali uticaj PGC-1∝ u mišićnim ćelijama i onda tražili metabolite koji su nastali kao produkt ćelija. Identifikovali su 3-Aminoizobuternu kiselinu (BAIBA) kao jedan metabolit te vrste i utvrdili da uvećava uticaj koji ćelije masti u genima imaju kada je u pitanju sagorijevanje kalorija. Takođe, to je uticalo i na smanjenje dobijanja na težini i pomoglo pri regulisanju nivoa šećera u krvi kod miševa.

Analize ljudskih reakcija pri vježbanju i učesnici u „Framingamovoj studiji srca“ (Framingham Heart Study) otkrile su da nivoi BAIBA rastu prilikom vježbanja i da su obrnuto proporcionalni faktorima rizika za metabolizam. Tačnije, nivoi BAIBA obrnuto su proporcionalni testiranim nivoima šećera u krvi, inzulina, triglicerida i ukupnog holesterola. Takođe, utvrđen je i trend ka obrnuto proporcionalnom odnosu sa indeksom tjelesne mase.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da nivoi BAIBA mogu doprinijeti odbrani od bolesti metabolizma zahvaljujući fizičkoj aktivnosti. „Upravljanje BAIBA, ili enzimima koji utiču na BAIBA, mogu imati terapijski potencijal,” kaže Gerszten. „Postoji vjerovatnoća da će sagorijevanje masti imati višestruki uticaj na zdravlje metabolizma u vezi sa dijabetesom, bolestima srca i drugim zdravstvenim problemima.“

(Izvor:B92)