Trend koji je obilježio godinu: Piksi frizura
Ilustracija

Pet zakona o kratkoj kosi

Trend koji je obilježio godinu: Piksi frizura

Trend u izboru frizure koji je obilježio godinu iza nas je Piksi frizura za kojom su u želji za velikom stilskom promjenom poludjele brojne zvijezde, do tada vlasnice dugačkih pramenova. Razmišljate li o kratkoj frizuri, koja slovi kao simbol snage i odvažnosti, donosimo zakone koje trebate znati prije nego se odlučite na veliki rez.

Vrijeme utrošeno za održavanje kratke frizure zavisi od oblika šišanja 

Na prvi pogled čini se kako s kratkom kosom nema puno brige, ali kratke frizure često traže neočekivano mnogo vremena što uvelike zavisi o obliku šišanja. Stoga prije nego se odlučite skratiti kosu posavjetujte se s frizerom kakav stil najbolje odgovara i vašim životnim navikama. 

Kratka kosa zahtijeva češće održavanje 

Redovno šišanje neizbježno je za održavanje kratke kose. U prosjeku za uredno stilizovanu kratku kosu frizera treba posjetiti najkasnije svakih 6 do 8 sedmica. 

Oblik lica uslovljava izgled kratke frizure 

Trouglasto lice ne trpi frizure s previše kose na vrhu glave koja ga čini širim nego što zaista jeste. Duži pramenovi na vratu, a kratki na sredini glave najbolje pristaju ovom obliku lica 

Ovalno lice trpi apsolutno sve vrste kratkih frizura. 

Okruglom licu pristaju kratke frizure koje izdužuje lice, kosa bi u tom slučaju na bočnim stranama glave trebalo da je kraća nego li na vrhu. 

Četvrtasto lice prirodno je strogo i ublažiti ga mogu mekani rezovi škarama, pramenovi se trebaju nadopunjavati, izbjegavajte stroge rezove. 

Proces dok kosa ponovno naraste zahtjeva veliki trud 

Kosu je najlakše ošišati, dok je situacija sa ponovnim puštanjem dugoročnija i mukotrpnija. Straha nema jer današnje tehnike šišanja su itekako napredovale, frizure se lako mogu prilagoditi svakom stupanju rasta kose. No u ovom slučaju budite spremni na učestale odlaske kod frizera piše Zadovoljna.hr.

Termin 'loš dan za frizuru' kratka kosa ne podnosi 

Kada je u pitanju kratka kosa, lošeg dana za frizuru ne smije biti na repertoaru. Dugačku kosu u ovom slučaju spašavaju konjski rep, punđa ili pletenica no kod kratke kose u obzir dolazi samo stilizovanje. Dobra strana priče je kako s kratkom kosom možete priuštiti jutarnje pranje za koje vam ne treba mnogo vremena, sušenje traje kratko, a s malo gela među dlanovima u par minuta stignete napraviti super frizuru.