10.000 koraka dnevno za zdravlje
Ilustracija

Hodanje je zakon

10.000 koraka dnevno za zdravlje

Povećajte broj otkucaja srca da biste tijelu omogućili bolje sagorijevanje kalorija. Hodajte kao da žurite

Iako je trčanje jedan od boljih oblika aerobnog treninga, ni hodanje nije za odbaciti, tvrde stručnjaci, posebno ako niste ljubitelj vježbanja ili se već nalazite u 'zreloj' dobi, piše ordinacija.hr.

Stručnjaci za zdravlje preporučuju 10.000 koraka dnevno, a vi birajte mjesto i intenzitet!

Najbolje je to učiniti na svježem vazdfuhu i na način da mijenjate intenzitet hodanja u pravilnim razmacima – od laganog zagrijavanja bržim korakom do žustre šetnje. Evo nekoliko savjeta kako se možete dovesti u top formu.

Držanje

Ako imate pravilno držanje, mišići leđa i stražnjice će pravilno raditi, a samim time će se jače stiskati i opuštati. To znači više sagorenih kalorija! Kako osigurati ispravno držanje? Hodajte ponosno! Ramena zabacite unazad (opušteno, ne zategnuto), glavu uspravite, a bradu podignite i udaljite od grudi.

Otkucaji srca

Povećajte broj otkucaja srca da biste tijelu omogućili bolje sagorijevanje kalorija. Hodajte kao da žurite.

Upregnite laktove

Iako tako ne izgleda, brzina vašeg kretanja zavisi i od laktova, odnosno njihovog zamaha. Zamah omogućuje impuls, količinu gibanja i tjera vas naprijed. Ujedno pomaže jačanju gornjeg dijela tijela i sagorijevanje većeg broja kalorija. Laktove držite pod pravim uglom i zamahnite njima u odgovoru na korak (suprotna ruka i suprotna noga).

Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje, odnosno hodanje s posebno dizajniranim štapovima kod nas je relativno nov način kretanja ivježbe iako se u šumama Finske njime ljudi bave još od 30-ih godina prošlog vijeka. U Evropi se tom vrstom hodanja bavi više od tri i po milijuna ljudi. Smatra se da 15 minuta nordijskog hodanja na organizam djeluje kao 21 minut vožnje biciklom ili 12 minuta trčanja. Pritom se troši dvostruko više kalorija.

Od opreme je potrebno imati sportske cipele ili patike, odjeću prilagođenu vremenskim uslovima i štapove.

Za jake trbušnjake

Prema nekim stručnjacima, najdjelotvornije vježbe za postizanje čvrstog i ravnog stomaka izvode se na nogama. Da bi ste zadržali pravilno držanje, stisnite trbušne mišiće dok hodate.

Za čvrstu zadnjicu

Pri svakom koraku svjesno držite mišiće zadnjice stisnutima u trenutku kad se stopalom odražavate od tla. Isto tako, zamislite da između lijeve i desne polutke imate papir i ne želite da ispadne. Tako ćete osigurati konstantnu kontrakciju.

Promijenite nagib

Hodanje po ravnom može biti djelotvorno, ali za najbolje rezultate treba promijeniti teren. U intervalima izmjenjujte hodanje po ravnoj podlozi s hodanjem po brežuljkastom terenu. Tako ćete najbolje uticati na miišiće zadnje lože, eliminišući celulit.

Koljena

Hodanje po terenu koji nije ravan odgovara koljenima, a osim takvog hodanja, probajte da "odradite" pokoji interval s podizanjem koljena prema prsima. Angažovaćete trbušne mišiće, mišiće stražnje lože i zadnjice, a i poboljšaćete ravnotežu.

Koristite stopalo

Hodajte cijelim stopalom – koristite svaki dio, od prstiju do pete. Prvi dodir s tlom mora napraviti vaša peta, zatim zaljuljajte stopalo i završite odguravanjem od tla jastučićem i prstima. Tako ćete u koraku imati više snage, upregnućete mišiće zadnjice, zadnje lože i listova, što će ih izdužiti, a samim time trošićete više kalorija.

Korak

S vremena na vrijeme promijenite dužinu koraka. Najbolji način za brzu šetnju je koračati malim koracima, ali ako produžite korak na neko vrijeme ćete se rješavati celulita.

(Izvor:Vijesti.me)