Amazon prevario medije i lagao o letećoj dostavi naručene robe
Ipak ništa od leteće dostave (Ilustracija)

Marketinški trik

Amazon prevario medije i lagao o letećoj dostavi naručene robe

Ležite kući, na webu odaberete knjigu ili film koji želite, i za 30 minuta leteći robot stiže do vaših vrata. Genijalno, da nije riječ o velikoj marketinškoj prevari.

Kako analizira tech časopis Wired, Amazonov predsjednik Uprave Jeff Bezos najavio je potpuno nemoguću uslugu: u televizijskom intervju tokom kojeg je pokazao PrimeAir, izjavio je da letilica može preletjeti 16 kilometara, a većina Amazonovih skladišta nalazi se 50-ak kilometara od najvećih gradova. 

Takođe, Amazonova ideja trenutno nije legalna. Po pravilima Federalne asocijacije za avijaciju, dronovi ne mogu da se koriste u komercijalne svrhe niti da lete na visinama iznad 122 metra a nije im dozvoljeno ni preletanje iznad naseljenih područja – što je možda najveći problem pošto bi dronovi upravo tu trebalo da dostavljaju pakete. 

Čak i najsofisticiraniji dronovi nisu previše pametni. Primjera radi, oni nisu u stanju da identifikuju broj kuće kao ni ulazna vrata, a veliki problem bi im svakako bilo da pozvone na ista kako bi obavijestili vlasnika da je njegov paket stigao.

Ovi dronovi uopšte nisu jeftini. Dronovi koje bi Amazon trebalo da koristi koštaju oko 50.000 dolara. Godišnji troškovi za vozača i kamion iznose 40.000 dolara i on je u stanju da tokom dana isporuči 75 paketa. Sa druge strane, Amazonu bi bilo potrebno šest dronova kako bi postigao isto. Ovo su činjenice koje ukazuju da je samo riječ o velikoj marketinškoj prevari. 

 

Zašto je plasirana priča o letećoj dostavi robe?

Priča o bespilotnim letilicama je puštena prekjuče, a juče je u Americi bio tzv. 'CyberMonday', jedan od najvećih dana u godini za online šoping, s ogromnim popustima i specijalnim ponudama. 

Amazon je tako dobio cijeli dan besplatnog marketinga i buzza, njihov logotip bio je na svim dnevnicima i portalima, i to baš na dan kad im je to najviše trebalo.