Zet ubijenog Kasema Sulejmanija mogući nasljednik Nasralaha

Zet ubijenog Kasema Sulejmanija mogući nasljednik Nasralaha

Kako je vijest o smrti Sajeda Hasana Nasralaha potvrđena, pažnja se odmah pomjera na njegovog vjerovatnog nasljednika. Ime koje se najčešće pominje kao jverovatni naslednik ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha je Hašem Safiedin, njegov rođak i šef Hezbolahovog Izvršnog vijeća.

Safiedin je igrao ključnu ulogu u političkim i finansijskim operacijama Hezbolaha i dugo se smatrao Nasralahovim nasljednikom.

Safiedin je rođen 1964. godine i ima duboke veze sa Iranom. Poznat je po svojim vezama sa iranskim vladajućim klericima, jer je proveo godine studirajući u gradu Kumu. Njegov sin Rida je oženio Zejneb Sulejmani, ćerku Kasema Sulejmanija, komandanta iranskih snaga Kuds, koji je ubijen 2020. od strane SAD.

U jednom ranijem tekstu Rojtersa se spominju analitičari poput Filipa Smita, specijaliste za šiitske milicije, koji su napomenuli da Safiedina porodične veze i vjerski status potomka proroka Muhameda čine snažnim kandidatom za lidersku poziciju.

Uprkos njegovoj dubokoj umiješanosti u operacije Hezbolaha, on je zadržao relativno nizak javni profil, ali se to u zadnje vrijeme mijenja.

Safiedin se više puta pojavio u javnosti, posebno tokom sahrana boraca Hezbolaha ubijenih u Siriji, u ratu u kojem se bore na strani sirijske vojske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.