Gazirana voda uzrokuje kamen u bubregu?
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Gazirana voda uzrokuje kamen u bubregu?

Gazirana voda je osvježavajuće piće, ali može li previše gazirane vode biti loše za vas?

Gazirana voda jedan je omiljenih pića mnogih. Budući da gazirana voda sadrži minerale, treba li da vas brine može li previše gazirane vode uzrokovati kamen u bubregu?

Kamenje u bubregu su abnormalne čvrste naslage minerala i soli koje se formiraju unutar vaših bubrega. Kamenje u bubregu se sastoji od naslaga kalcijuma i oksalata.

Kamenje u bubregu može biti bolno, jer se kreće kroz urinarni i trakt i uzrokuju blokadu bubrega.

"Kamenje koje ostaje u bubrezima obično ne uzrokuju bol, ali može dovesti do oštećenja bubrega ili ozbiljnih urinarnih infekcija", kaže urolog

Kamenje u bubregu nastaje kada koncentracija minerala i spojeva koji stvaraju kamenje u vašem urinu postane previsoka.

Dakle, može li gazirana voda uzrokovati kamenje u bubregu?
Gazirana voda sadrži minerale i elemente u tragovima koji se prirodno pojavljuju, obično iz podzemnih izvora. Zabluda da gazirana mineralna voda uzrokuje stvaranje kamena u bubregu dolazi od činjenice da sadrži minerale. Međutim, ovi minerali su prirodni i u malim dozama. Miler navodi da male količine minerala ne utiču na stvaranje kamenja. Međutim, ispijanje previše zaslađene gazirane vode može povećati unos šećera, povećavajući rizik od nekih stanja, poput dijabetesa tipa 2.

Dr Miler ističe da je ova povezanost gazirane vode i kamenja velika zabluda, te dodaje da sve što je umjereno, ne može da škodi, pa tako i unos gazirane vode u organizam.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.