Drugi Petrovdanski Sabor

Drugi Petrovdanski Sabor

Dobro jutro! Date DF-u prst, on vam proguta šaku, onda ruku do ramena, dok na kraju ne proguta cijele vas. Tako funkcionišu svi nasilnici. Ustupci ne umiruju vampire, samo ih razdražuju. Neće se zaustaviti ni na rezoluciji o Jasenovcu, ni na državljanstvu, ni na Petrovdasnkom saboru.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj dijelimo informacije u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji.

Drugi Petrovdasnki sabor

Toga 12. jula 1941. godine na dan Svetoga Petra i Pavla, održan je Petrovdanski sabor na kome je u prisustvu srpskog mitropolita za Crnu Goru Joanikija Prvoga, i drugih zvanica, proglašena Nezavisna država Crna Gora, protektorat Italije. Iako su mnogi Crnogorci u okupaciji od Italije, čija je kraljica bila crnogotska princeza, viđeli priliku da se ispravi istorijska nepravda aneksije Crne Gore od Srbije, ispostavilo se da je ta nezavisnost samo provizorna i da bi zemlja bila ništa drugo nego kolonija fašističke italije.

Danas, pod srpskim mitropolitom za jug Crne Gore, gospodinom Joanikijem Drugim, i navodno uz izgovor za hijerotoniju njegovoga zamjenika Pajsija, kao episkopa dioklijskog, sprema se produžetak srpskog saborovanja u regionu. Ovaj put se ne zna đe će i što će i ko će pjevati na okupljanju, zna se samo da je pozvan predsjednik svih Srba.

Mandić i njegovi puleni ne odustaju od svojih namjera. Asistiraju im i Demokrate. Ko će više da osrbi Crnu Goru i udovolji srpskoj crkvi i državnom vrhu Srbije.

Dok premijer živi u budućnosti, koalicioni partneri mu sabotiraju sadašnjost. I Mandić se ne zaustavlja. Poslije deklaracije o Hrvatima i Njemcima kao genocidnim narodima (ako primjenimo logiku režima Aleksandra Vučića tako bi se čitala), nastavlja se sa svesrpskim saborovanjem. Putujući cirkus se seli od mjesta do mjesta od srpske zemlje do srpske zemlje. Banja Luka – Beograd – Podgorica nova osovina za novo vrijeme.

To je plan. Dok PES naivno potcjenjuje DF, DF radi li radi. I sve po taktovima iz Beograda. Vučić navidava Milana Kneževića, Knežević ne da mira Mandiću, a Mandić onda zafrkava Spajića. I sve vjerovatno objašnjava moranjem. Kao pritiskaju ga. Tako se Vučić pravda Zapadnjacima. Kaže mora, čudo ga nađe od birača i članstva. Mora da im maže oči proruskom pričom, dok prodaje oružje Ukrajincima.

I svi to kupuju. Evo sad je navodno otkazana i posjeta Mišela zbog rezolucije. Hrvatska je punopravni član EU i kao takva može da koristi sve dostupne resurse da zaštiti svoje interese. Možemo se složiti ili ne složiti sa njihovim interesima vezanim za genocid na prostoru NDH u toku Drugog svjetskog rata, ali realnost je takva da nam članstvo u EU u dobrome zavisi od njihovog raspoloženja. Hoće li EU zbog toga trpiti nezadovoljstvo međ crnogorskim Srbima, to je druga stvar.

Uglavnom, vlada balansira. Pokuša da zadovolji sve i svakoga. S tim što je ova jedna strana neutoljivo gladna i zavaravaju se ako će da je umire i uspavaju stalnim zadovoljavanjem njihovih potreba. Ta je glad neutoljiva. Ona guta sve pred sobom dok ne naiđe na tvrd kamen koji je teško svariti. Tek kad im se pokažu zubi oni nauče da vas poštuju.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.