Čeka se da vještak utvrdi koliko država duguje ,,dakićevcima“

Čeka se da vještak utvrdi koliko država duguje ,,dakićevcima“

Uskoro ističe rok za isplatu zarada bivšim radnicima ,,Radoje Dakića“ na osnovu šest presuda Evropskog suda u Strazburu

Nakon pripreme nalaza od strane vještaka, komisija za utvrđivanje iznosa neisplaćenih potraživanja će se još jednom sastati sa predsjednikom i sudijama Privrednog suda, stečajnim upravnikom i zastupnicom Crne Gore pred ESLJP, a radi pripreme finalnog nalaza i mišljenja sa preciznim informacijama, nakon čega će prijedlog biti upućen Vladi radi dobijanja saglasnosti za isplatu utvrđenih iznosa, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

ok za isplatu potraživanja bivših radnika fabrike ,,Radoje Dakić“ u stečaju, koju je naložio Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu usvojivši tri predstavke radnika, ističe 11. jula, dok će desetak dana kasnije isteći i rok za izmirenje po osnovu još tri presude. Ministarstvo finansija (MF) je, kako su kazali Pobjedi, postupilo u skladu sa zaključkom Vlade od 10. maja.

- Formirana je komisija za utvrđivanje iznosa neisplaćenih potraživanja za svakog podnosioca predstavke ponaosob iz šest presuda Evropskog suda za ljudska prava donijetih protiv Crne Gore za 513 bivših radnika privrednog društva „Radoje Dakić“ Podgorica u stečaju, sačinjenu od predstavnika Ministarstva finansija, zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i vještaka ekonomsko finansijske struke – navode iz MF.

Potraživanja 

Kažu da su održali sastanke sa Privrednim sudom, stečajnim upravnikom i zastupnicom Crne Gore pred ESLJP, kako bi pribavili informacije na osnovu kojih bi vještak mogao da pripremi nalaz i mišljenje i utvrdi tačne iznose potraživanja za svakog podnosioca predstavke. Riječ je o potraživanjima koja su im utvrđena pravosnažnim i izvršnim odlukama nacionalnih sudova, koje su bile predmet razmatranja Evropskog suda.

- Nakon pripreme nalaza od strane vještaka, komisija će se još jednom sastati sa predsjednikom i sudijama Privrednog suda, stečajnim upravnikom i zastupnicom Crne Gore pred ESLJP, a radi pripreme finalnog nalaza i mišljenja sa preciznim informacijama, nakon čega će prijedlog biti upućen Vladi Crne Gore radi dobijanja saglasnosti za isplatu utvrđenih iznosa – kazali su Pobjedi iz MF.

Na naše pitanje da li će Vlada i ostalim bivšim radnicima, koji nijesu svoje pravo ostvarili u Strazburu, istovremeno isplatiti zarade koje im duguju duže od deceniju i po, iz MF nijesmo dobili konkretan odgovor, ali se može zaključiti da će ostali ipak morati da sačekaju još neko vrijeme.

- U skladu sa pomenutim zaključcima, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde zaduženi su da u okviru svojih nadležnosti pripreme akcioni plan koji će sadržati ukupan broj neizvršenih pravosnažnih i izvršnih odluka nacionalnih sudova donijetih u korist ostalih bivših radnika privrednog društva Radoje Dakić AD Podgorica u stečaju, a sve u cilju namirenja svih bivših radnika ovog privrednog društva što, usljed obimnosti dokumentcije, zahtijeva izvjesno vrijeme – naveli su iz MF.

Da je Vlada u obavezi da sistemski i sveobuhvatno riješi pitanje izvršenja odluka domaćih sudova u kojima se država javlja kao dužnik, ukazala je Vladi zastupnica države pred ESLJP Katarina Peković. To, kako je ukazala u informaciji koju je Vlada usvojila u maju, podrazumijeva obavezu da se svim preostalim bivšim ,,dakićevcima“ isplate dosuđeni iznosi.

Plan  

Peković je predložila da se akcionim planom definiše ukupan iznos neisplaćenih potraživanja sa prijedlogom i evidencijom namirenja i tačno utvrđenim periodom isplate svih radnika koji se nijesu namirili u stečaju. Peković je tada ukazala da je je o svim mjerama Vlada dužna da preko njene kancelarije informiše Komitet ministara Savjeta Evrope koji nadzire izvršenje presuda ESLJP i ocjenjuje adekvatnost mjera koje se preduzimaju na nacionalnom nivou.

U informaciji za Vladu, Peković je navela da je prema podacima Privrednog suda u stečaju ,,Radoja Dakića“ prijavljeno 51,4 miliona eura, od čega je 48,7 miliona razlučno potraživanje za zarade, 1,7 miliona za troškove postupke i 883.200 eura stečajno potraživanje prvog i trećeg isplatnog reda. Od toga je do 22. aprila isplaćeno 40,3 miliona, od čega bivšim radnicima 37,8 miliona, a 2,5 miliona državi kao razlučnom povjeriocu.

Kada je riječ o šest presuda ESLJP, Peković je navela bi trebalo da bude isplaćeno ukupno 3,65 miliona eura. Tako je dug po presudi Adrović i drugi za 356 podnosilaca 790.200 eura, po presudi Bešović i drugi za 36 podnosilaca milion eura, po presudi Dedić i drugi za četiri podnosioca 11.600 eura, po presudi Božović i drugi za 17 podnosilaca 156.600 eura, po presudi Abdović i drugi za 34 podnosioca 586.600 i po presudi Boljević i drugi za 66 podnosilaca 1,1 milion eura. Po svim tim presudama ima radnika koji su se namirili djelimično, rijetki i u potpunosti, ali bi precizan iznos duga trebalo da utvrdi komisija čije formiranje je Peković predložila.

Ukazala je da je u tom trenutku na računu stečajne uprave bilo nepuna četiri miliona eura, te da odluka na osnovu koje bi jednoj grupi radnika trebalo da pripadne 1,8 miliona, a državi 2,2 miliona još nije bila pravosnažna. Od imovine za prodaju nije preostalo ništa osim saobraćajnica čija je vrijednost, kako se navodi, oko četiri miliona eura.

Izvor: pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.