(Foto/ilustracija: Beta/AP/Ariel Schalit)

"Odbijanje sporazuma o Gazi povećaće izolaciju Izraela"

Savjetnik potpredsjednice SAD Kamale Haris apelovao je danas na premijera Izraela Benjamina Netanjhua da prihvati uslove sporazuma koji je u maju predstavio američki predsjednik Džozef Bajden, nakon što je Netanjahu juče rekao da će prihvatiti samo djelimičan sporazum.

"Odbijanje sporazuma neće donijeti neki nedefinisani utisak potpune pobjede, ali će voditi ka beskonačnom sukobu, iscrpiće resurse Izraela, doprinijeti njegovoj izolaciji na svjetskoj sceni i spriječiti da se taoci ponovo sjedine sa svojim porodicama", rekao je savjetnik potpredsjednice SAD Filip Gordon na konferencji kraj Tel Aviva.

"S druge strane, sporazum koji je Bajden predstavio je put ka budućnosti sa više nade koji počinje primirjem", dodao je Gordon.

"Taj predlog nudi mogućnost da se okonča rat u Gazi tako da Izrael bude siguran, taoci dođu kući, Hamas više ne vlada Gazom", rekao je savjetnik potpredsjednice SAD, navodeći da bi u tom slučaju Palestinci imali slobodu, bezbjednost i eventualno državu koja bi živjela u miru - pored Izraela.

On je takođe ocijenio da je vrijeme i da Hamas koji vlada Pojasom Gaze prihvati sporazum, a da je odbijajući da to učini odgovoran za patnje mnogih Palestinaca, prenijeli su izraelski mediji.

"Sporazum koji je Izrael ponudio krajem maja je skoro identičan onome što je Hamas predložio 6.maja. Na mnogo načina Hamas uzmiče od sopstvenog predloga", zaključio je Gordon.

U intervjuu prikazanom u nedjelju na TV kanalu 14, izraelski lider je rekao da je spreman da sklopi djelimičan dogovor, radi vraćanja nekih od 120 talaca koji su još zatočeni u Pojasu Gaze.

"Ali mi smo posvećeni nastavku rata nakon pauze, kako bismo dovršili cilj eliminacije Hamasa. Nijesam spreman da odustanem od toga", rekao je Netanjahu.

Njegove riječi ne odstupaju dramatično od onoga što je ranije govorio o uslovima za sporazum.

Međutim, one dolaze u osjetljivom trenutku, jer se čini da se Izrael i Hamas sve više udaljavaju oko najnovijeg predloga o prekidu vatre, što bi moglo da predstavlja još jedan neuspjeh za posrednike koji pokušavaju da okončaju rat.

Netanjahuove izjave u oštroj su suprotnosti sa obrisima sporazuma koje je krajem prošlog mjeseca detaljno izložio američki predsjednik.

On je plan predstavio kao izraelski, zbog čega ga neki u Izraelu nazivaju "Netanjahuovim sporazumom", prenio je Asošiejted pres.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.