Sastanak većine u Podgorici: Dogovor ili vanredni izbori?
Glavni grad Podgorica

Sastanak većine u Podgorici: Dogovor ili vanredni izbori?

Sastanak većine u podgoričkom parlamentu trebalo bi da se održi danas na kome će se odlučiti kako će se prevazići kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima.

Dio opozicije juče je uputio inicijative na potpis svim partijama – za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada.

Da bi bila zakazana sjednica Skupštine Glavnog grada sa ovim tačkama dnevnog reda potrebno je 20 potpisa odbornika. Podnosioci inicijative očekuju da neophodan broj potpisa skupe uz podršku odbornika DPS-a. Međutim da bi inicijative bile izglasane treba im šest glasova aktuelne većine. Skupština Glavnog grada ima 58 odbornika.

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković kazao je stave da zbog političkih previranja bivših kolega Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu ispaštaju samo građani Podgorice.

On očekuje da će sjednica biti održana najkasnije za mjesec dana, kako je to predviđeno Poslovnikom Skupštine.

“Što znači da će građani Podgorice najkasnije krajem septembra izaći na birališta”, naveo je on Maškovića.

Odbornik PES-a Branislav Radičević tvrdi da Branka Bošnjak i Medojevićev PzP sabotiraju dogovor u Podgorici, kako bi pošli sa DPS-om.

“Iako je Pokret za promjene (PzP) na zadnjim parlamentarnim izborima osvojio oko 300 glasova u Podgorici, što nije dovoljno ni za petinu jednog mandata, potpredsjednica te vanparlamentarne partije ne prestaje da dijeli lekcije i izvrće teze. (PzP) se nada da će preko Podgorice izazvati krizu i na državnom nivou da bi kroz vanredne parlamentarne izbore vratili parlamentarni status u koaliciji sa onim akterima koje istovremeno optužuju za šverc cigareta”, naveo je Radičević.

Prema njegovim riječima PES je čekao mjesecima da dobije pisani predlog zahtjeva od bivših kolega i još ga nije dobio, jasno je da jedan dio konstituenata vlasti u Glavnom gradu ne želi dogovor.

Kriza u Podgorici se može razriješiti ili dogovorom ili izborima, poručio je juče predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

“Kao neko ko je predvodio PES osjećam da stvari ne idu dinamikom koja je bila izborno obećana i koju su građani očekivali. Mislim da je to suština krize vlasti. Uvijek sam pristalica dogovora i rješenja koja to traže. Onaj ko je dobro radio svoj posao sasvim sigurno ne treba da se boji ni izbora. To znači plašiti se od suda građana”, istakao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.