U Bijelom Polju održana edukativna radionica o prevenciji nasilja: Starije osobe trpe i ne prijavljuju zlostavljanje
UČESNICI RADIONICE/ - MILOVAN NOVOVIĆ

U Bijelom Polju održana edukativna radionica o prevenciji nasilja: Starije osobe trpe i ne prijavljuju zlostavljanje

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima obilježila je edukativnom radionicom na temu "Nasilje nad starijim osobama – specifičnosti, prepoznavanje i strategije prevencije".

Radionica je održana u sklopu projekta "Socijalne usluge podrške za starije u zajednici". U sklopu aktivnosti otvoren je i Klub za starija lica, koji će u narednom periodu biti mjesto za boravak, druženje i edukaciju, kako starijih, tako i mlađih generacija. Naglašeno je da je zlostavljanje starijih često skriveno i potcijenjeno, o njemu se ne govori, a nekada nije ni vidljivo, pa se ono uglavnom i ne prijavljuje nadležnim institucijama sistema. Socijalna radnica u bjelopoljskom Crvenom krstu Ivana Bulatović kazala je da je učestalost nasilja nad starijim osobama postala globalni društveni problem koji ugrožava ne samo njihovo zdravlje već i osnovna ljudska prava.

– Zlostavljanje starijih se nedovoljno prepoznaje, kako od strane samih starijih osoba, tako i od profesionalaca. Zajedničkim djelovanjem i podizanjem svijesti javnosti o važnosti prevencije i prijavljivanja nasilja nad starijim osobama možemo uticati na smanjenje njegove rasprostranjenosti – istakla je Bulatović i pozvala sve koji su izloženi nekoj vrsti nasilja da to i prijave jer "niko ne smije da prihvati nasilje kao nešto što mu pripada".

Predavač i gost na radionici Nataša Vuković, psiholog bjelopoljskog Doma zdravlja, naglasila je da su neprijavljivanje nasilja i zlostavljanja najčešće posledica tradicionalne kulture, stida, straha, ali i nedostatka podrške jer su zlostavljači najčešće članovi porodica starijih osoba.

– S obzirom na demografske trendove i sve veći broj osoba starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji, realno je očekivati da ćemo se sa fenomenom zlostavljanja starijih sve više susretati. U cilju prevencije i suzbijanja nasilja uvijek treba poslušati stariju osobu ili osobu koja o njoj brine, intervenisati čim postoji i najmanja sumnja na nasilje i edukovati što veći broj osoba o načinima prepoznavanja zlostavljanja i zanemarivanja starijih osoba – istakla je Vuković, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.