Kalezić: Ako Mandić i Knežević podrže smjenu Milovića, to će Spajiću debelo naplatiti
Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda

Kalezić: Ako Mandić i Knežević podrže smjenu Milovića, to će Spajiću debelo naplatiti

Ako parlamentarna većina, koju dominantno čini bivši DF, prihvati inicijativu Milojka Spajića za smjenu ministra pravde Andreja Milovića i na taj način ga spasu političke i institucionalne blamaže, to će debelo naplatiti. Sve čega se prozapadna javnost pribojavala, sad dobija konture, a tiče se ataka na identitet i državno-pravni status Crne Gore – kazao je Pobjedi politički analitičar Danilo Kalezić, poručujući da bi tužilaštvo moralo da reaguje nakon što je Milović otkrio da ima kompromitujuće informacije o Spajiću.

Kalezić je, komentarišući inicijativu premijera za smjenu ministra pravde Andreja Milovića, kazao da sve što se dešava u samoj Vladi, na relaciji Spajić - Milović, dokaz da ona nije postavljena na zdravim i demokratskim temeljima.

"Na površinu isplivava ta neformalna moć koja postoji u strukturama oko Spajića, koja nije institucionalna i o kojoj se često u kuloarima govori. Ovi događaji i ono što će se dešavati u narednom periodu upravo pokazuju pogubnost toga kad se politička i moć odlučivanja iz institucija izmjesti u neformalne krugove. A to je ono što je Spajić dozvolio, svjesno ili nesvjesno – manje je bitno", kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, o radu Milovića može da se govori na različite načine.

"Način prvo njegovog ostrakovanja iz partije, sve do ovoga sad, pokazuje diletantizam, krajnju neozbiljnost i politički avanturizam predsjednika Vlade i onih koji ga savjetuju za takvo nešto. Ispravno je bilo da ako Spajić ne vjeruje ministru, tu inicijativu formalizuje onog trenutka kad je taj čovjek izgubio položaj u partiji, a ne da razvlači i maltretira čitavu Crnu Goru u ovom periodu, da bismo sad došli pred još jedan institucionalni haos koji će, vrlo izvjesno, biti posljedica razračuna u samoj Vladi", kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, nastupi Milovića nijesu interesantni samo sa političkog aspekta.

"On u naznakama otkriva da posjeduje kompromitujuće informacije o Spajiću i ovo je pravi slučaj gdje bi tužilaštvo trebalo da se umiješa i da ne čekamo sjednicu Skupštine, nego da tužilaštvo proaktivno reaguje i sasluša ministra na te okolnosti i saznanja koje navodno ima. Upravo Milović je bio prva linija odbrane Spajića u nekim od afera koje su ozbiljno narušile njegov politički imidž – i slučaj Do Kvon i slučaj državljanstvo. Sve te stvari sad ne treba da budu predmet političkog nadgornjavanja, nego prije svega tužilačke aktivnosti, pa svega ostaloga", istakao je Kalezić.

Rekao je da će, šta god da se desi u parlamentu, za Spajića biti poraz.

"Ako inicijativa ne dobije većinu, Spajić će pokazati da je zapravo glineni golub u obliku premijera i da nema politički, ni institucionalni autoritet da više vodi Vladu. Ako ga smijeni, onda će to njega da uvede u novi talas politički konstruisanih ili manje konstruisanih afera, gdje će zbog te cijene koju treba da plati za smjenu Milovića morati da i dalje nastavlja da udovoljava interesima bivšeg DF-a i Andrije Mandića", kazao je Kalezić.

Na pitanje da li to znači da je Spajić dao obećanja Andriji Mandiću da će ispuniti određene zahtjeve u zamjenu za smjenu Milovića, poput izmjena Zakona o državljanstvu, Kalezić je rekao da će bivši DF ako glasa za inicijativu Spajića, to „debelo i naplatiti“.

"Pod pretpostavkom da parlamentarna većina, koju dominantno čine ostaci DF-a, prihvati Spajićevu inicijativu i na taj način ga spasu političke i institucionalne blamaže, jer u zemljama koje imaju naš politički sistem ako premijer nije u stanju da smijeni ministra, istog trenutka treba da podnese ostavku, i ako bivši DF prihvati smjenu Milovića, to će debelo da naplati na prvoj sljedećoj iteraciji. Danas slušamo da se sve ono čega se prozapadna javnost pribojavala sad dobija konture i da se te inicijative formalizuju. A tiče se ataka na identitet i državno-pravni status Crne Gore", kazao je Kalezić.

Poručio je da će, kako god se završi drama o smjeni Milovića, Spajić iz te utakmice izaći kao gubitnik, jer će morati da ispuni i „ono što možda i ne bi“.

"Kad kažete da ćete da mijenjate Ustav na način koji nije ustavno propisan, kad još targetirate one ključne identitetske odredbe, sve o čemu pričamo posljednjih godina sad postaje realnost. Spajić će u toj situaciji morati i ono što možda ne bi i prema čemu bi možda pokazivao kakav-takav otpor, neće imati taj luksuz da to radi", istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, politički je nejasno i teško dokučivo ko su Spajićevi savjetnici.

"Ko njega politički savjetuje ako je iko, jer smo svjedoci da Spajić ulazi u političke sukobe koji su, prije svega lični, i iz kojih ne izlazi kao pobjednik, već okrnjen i narušenog rejtinga. Sve to dok mu DF priprema listu uslova, odnosno ne DF, nego „Svesrpski sabor“ i „svesrpski sabori“, kojih će izgleda biti u narednom periodu sve više", kazao je Kalezić.

Istakao je da čak i da nema sage o ministru Miloviću, Spajić nema taj nivo političke pameti i političku snagu ili možda nema ni želju, ali to je manje bitno, da se suprotstavi agresivnom nacionalizmu koji je opet probuđen od DF-a.

"Mislim da bi on izašao u susret njima i da nema ove inicijative. To je samo jedan argument još da oni njega ucjenjuju i pritiskaju. Da li će biti Zakon o državljanstvu ili plus sve ostalo što najavljuju, opet je manje bitno, jer i jedna od tih stvari kompromituje položaj Crne Gore kao nezavisne, suverene, međunarodno priznate države", istakao je Kalezić.

On je dodao da je dovoljna samo jedna od tih stvari da se uđe u zonu političke nestabilnosti i onda, kako je kazao, dolazimo na tezu da je IBAR samo „Pirova pobjeda“ evropske Crne Gore.

"Jer će nakon formalizovanja pozitivnog IBAR-a krajem mjeseca uslijediti zatišje iz pozicije međunarodnih partnera koji jednostavno više neće ili ne žele da se detaljnije i aktivnije uključuju u crnogorske političke prilike. To je taj vremenski „džep“ u kojem DF zapravo želi da realizuje ono što su njihovi politički ciljevi od 2006. u različitim formama", kazao je Kalezić.

Komentarišući navode lidera DNP-a Milana Kneževića da mu je Spajić rekao da će ispuniti uslove njegove stranke, među kojima su srpski jezik kao službeni, trobojka i dvojno državljanstvo, Kalezić je istakao da ne bi pridavao važnosti onome što oni pričaju neformalno, jer se mnogo puta ispostavilo, kako je istakao, da su oni dogovorili jedno na zatvorenim sastancima, a u realnosti se desilo drugo.

"Sam Knežević je akter mnogih od tih dešavanja. Vjerujem da Spajić nema političku snagu da se odupre zahtjevima DF-a, njegov kabinet i okruženje su potpuno pokriveni obavještajno, medijski, politički od eksponenata Aleksandra Vučića u Crnoj Gori i da je njegov manevarski prostor skoro potpuno sužen. Šta god da se desi od tih stvari koje su antiustavne i antidržavne, jer se ne predlažu na način na koji to Ustav prepoznaje, Crnu Goru uvodi u političku nestabilnost koja će biti puno lošija nego ona koju smo imali kada su pokušali da urade sličnu stvar sa Zakonom o predsjedniku. Odgovornost je ovoga puta isključivo na Spajiću koji, izgleda, da ne razumije ni ulogu, ni poziciju, ni momentum položaja predsjednika Vlade", kazao je Kalezić.

Istakao je da vjeruje da će se agresivna kampanja DF-a nastaviti, a da Spajić nema odgovor na nju.

"Pokušaće da trguje kao što je radio i ranije, ali za razliku od njega, koji politiku posmatra u kratkom roku, imamo DF, odnosno strukture oko DF-a, koji na politiku gledaju dugoročno", istakao je Kalezić.

Na pitanje kad očekuje rekonstrukciju Vlade, Kalezić je rekao da će se prvo desiti glasanje o smjeni Milovića, a ako DF spasi Spajića političkog blama, to će samo ubrzati rekonstrukciju.

"Šta god da se desi sa Milovićem, rekonstrukcija je neizbježna. Desiće se puno brže nego što javnost to očekuje, jer je bivši DF nestrpljiv da postane dio Vlade. Za građane je DF i sad dio Vlade ne na ministarskom nivou, ali jeste na svakom drugom. Prema tome, rekonstrukcija je neminovna, a ako je ipak ne bude, to znači da se strukture kojima se komanduje iz Beograda osjećaju dovoljno jakim da idu na vanredne parlamentarne izbore. To je sve vrlo sumorna situacija na koju građanska i prozapadna Crna Gora još nema odgovor", kazao je Kalezić.

Vanredni izbori najkasnije početkom iduće godine

Danilo Kalezić je na pitanje kad očekuje vanredne izbore, rekao da bi to moglo da se desi najkasnije početkom iduće godine.

"Imamo dvije varijante – obim rekonstrukcije i rješenje krize u Podgorici. Ako to oboje ne bude zadovoljavajuće za one elemente koji se tome nadaju, a osjete se dovoljno jakim u perspektivi, izbore očekujem najkasnije početkom iduće godine. Neminovni su vanredni parlamentarni izbori, jer logika političkih procesa nalaže da ovako zamršena, nestabilna većinakoja nema programsku vezu među sobom, nego čisto agresivno nacionalističku i vanjsko kontrolisanu, ne može da opstane dugo. Ali je ključno da li se DF i PES, taj dio političkog spektra, osjeća moćnim da izađe na izbore. Vjerujem da će oni iskoristiti ovaj period da dodatno izmrcvare rejting Spajića, a da istovremeno jačaju partiju Kovača, koja je najavljena, i strukturu oko Milatovića i možda neke nove koalicije koje će da predvodi Ura. Za to im ipak treba malo vremena", dodao je Kalezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.