Abazović se hvalio lošim projektom, štetu trpe Vodovod i Kotorani, ali i turisti
Foto: Ivana Komnenić

Abazović se hvalio lošim projektom, štetu trpe Vodovod i Kotorani, ali i turisti

Osim problema saobraćajnih gužvi i zastoja, raskopanog puta zbog intenzivnih radova na trasi budućeg bulevara na dionici magistralnog puta Tivat - Jaz, velikih poteškoća ima i DOO Vodovod i kanalizacija Kotor jer prilikom projektovanja bulevara nije uvršteno postavljanje vodovodnih i kanalizacionih cijevi na tom području, ali i izvođač radova firma Bemaks, zbog potrebe izmještanja postojećeg PVC cjevodovoda, kako bi počela sa radovima na tom dijelu.

Ukoliko se ne riješe ova dva problema, iz Vodovoda i Bemaksa poručuju da neće biti moguće nastaviti sa radovima. Iako je bivši premijer Dritan Abazović na svečanom otvaranju rekonstrukcije bulevara 11. avgusta 2023. godine, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze pokazale su se brojne manjkavosti projekta koje skupo plaćaju ne samo mještani Grblja i Kotora nego i kompletna turistička privreda.

Koordinator za niskogradnju u Bemaksu Petar Leković za Pobjedu kaže da imaju problem na četvrtoj i petoj dionici, od raskrsnice za mjesto Bigova u dužini od dva kilometra prema Budvi zbog postojećeg PVC cjevodovoda, koji treba izmjestiti kako bi počeli sa radovima na tom dijelu.

- Da je postojeći cjevovod drugačijeg tipa, mi bismo ga otkrivali i izmještali, ali budući da je PVC ne može se pomjerati jer bi dolazilo do svakodnevnih oštećenja - kaže Leković. On je kazao da su u usmenim razgovorima sa ljudima iz Vodovoda informisani da Vodovod nema sredstava za taj poduhvat.

O ovom problemu su, kaže Leković, zvanično upoznali glavnog izvođača radova kompaniju „Shandong“, stručni nadzor i investitora - Upravu za saobraćaj.

- Nadležni su upoznati sa problemom i očekujemo da riješe situaciju jer u suprotnom ne mogu se izvoditi bilo kakvi radovi na tom dijelu - kaže Leković.

Projekat na reviziji
Vodovod se suočio sa problemom jer, iako su na vrijeme kandidovali postavljanje vodovodnih i kanalizacionih cijevi, to nije uvršteno u projekat trase budućeg bulevara, o čemu su saznali tek nakon početka izgradnje.

Iako je ranije upozorio da će se i po cijenu plaćanja penala morati zaustaviti radovi na izgradnji bulevara, jer vodovodna i kanalizaciona cijev mora biti uključena u bulevar, direktor DOO Vodovod i kanalizacija Đuro Marković za Pobjedu kaže da se nada da su na dobrom putu da se riješi problem. On upozorava da, ukoliko se bulevar bude završio bez postavljanja vodovodne i kanalizacione cijevi, Vodovod neće imati mogućnost da obezbijedi građanima Grblja vodosnabdijevanje. Kaže da su zbog ovog problema još prošle godine išli na razgovor sa projektantom bulevara.

- Prije skoro dva mjeseca projekat je završen, trenutno je kod revidenta. Naš cilj je da vodovodna i kanalizaciona cijev budu postavljene u trup puta bulevara i one bi bile spojene kod kružnog toka. Na taj način bismo riješili ovaj veliki problem i građanima Grblja obezbijedili vodosnabdijevanje, a ujedno bi se riješio i problem septičkih jama - kazao je Marković.

Marković objašnjava da je u toku izrade projekta budućeg bulevara Vodovod na vrijeme dostavio zahtjev za postavljanje vodovodne i kanalizacione cijevi.

- Međutim, nakon što su započeti radove, vidjeli smo da toga nema u projektu. Odmah smo reagovali i u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i Upravom za saobraćaj, uz pomoć Opštine Kotor i Sekretarijata za investicije napravljen je projekat za kanalizacionu i vodovodnu cijev. Očekujemo svaki dan da će revidovani projekat biti dostavljen, nakon čega bi se pristupilo raspisivanju tendera. I dalje se nadam da će sve biti riješeno, u protivnom bićemo u velikom problemu - kaže Marković.

Na trasi budućeg bulevara biće postavljen i cjevovod za regionalni vodovod, zatim instalacije za struju i internet, a Marković kaže da je najbolja opcija za sve da te poslove preuzme firma Bemaks.

- Bemaks taj posao radi više nego profesionalno i imamo dobru saradnju sa njima, ali na neke stvari ne može se uticati zbog čega se dešavaju česti prekidi u vodosnabdijevanju usljed oštećenja postojećih vodovodnih kanalizacionih cijevi prilikom izvođenja radova. Od samog početka Vodovod je izložen jakom pritisku jer postojeće podzemne instalacije, koje su se nalazile pored puta, a čiji projekat i plan smo dostavili izvođaču radova, tokom izvođenja radova su bile na udaru i više puta oštećene, zbog čega često imamo prekide u vodosnabdijevanju i stanovnici Grblja ostaju bez vode. U takvim situacijama se brzo reaguje, bukvalno u roku od 24 sata, i u dogovoru sa izvođačem radova cijevi izmještamo na taj način kako njima ne bi bile smetnja i kako ne bi bile na udaru i da ne bi došlo do novih oštećenja. Međutim, i pored toga se dešavalo da se iznova oštete i pokidaju - objašnjava Marković. Sve ove intervencije, kaže Marković, finansira Vodovod iz svojih sredstava što im povećava troškove poslovanja.

Osim vodovodnih, imaju problem i sa kanalizacionim cijevima, a nedavno je, prema riječima Markovića, spriječena velika šteta i izlivanje kanalizacije.

- Imali smo poblem prošlog petka sa kanalizacionom cijevi, sa sifonom FI 500 na kružnom toku, gdje smo na vrijeme zaustavili radove i spriječili izlivanje kanalizacije. Takođe smo imali i problem zbog oštećenja i zatrpavanja kanalizacionog sistema kod supermarketa „Laković“. Dali smo nalog izvođaču radova i nadzoru da šahte očiste od betona, kamenja, poklopce od šahti koje su ubačene u naš sistem, da dovedu sistem u pređašnje stanje kako bismo spriječili začepljenje sistema. Imali smo i intervenciju, zajedno sa izvođačem radova, na postavljanju nove cijevi i uklanjanje postojeće oštećene cijevi na potezu kod JYSK-a i kod kuće Raškovića. Radimo od ponoći kako bismo što prije do ujutro uspostavili normalno vodosnabdijevanje - kaže Marković i dodaje da reaguju i rješavaju probleme veoma brzo iako to uvijek nije tako jednostavno.

On se nada da će radovi u narednom periodu teći sa što manje problema i da će građani što manje trpjeti posljedice, tj. česte prekide u vodosnabdijevanju. Marković se zahvalio građanima Grblja na razumijevanju i strpljenju.

Imovinski problemi
Iako je bivši premijer Dritan Abazović na svečanom otvaranju rekonstrukcije bulevara 11. avgusta 2023. godine, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je Vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze, ubrzo se pokazalo drugačije, jer su već 29. avgusta pripremni radovi prekinuti zbog neriješenih

imovinsko-pravnih odnosa. Bemaks, koji je podizvođač radova, povukao je tada svoju mehanizaciju i radnike sa gradilišta u blizini aerodroma Tivat jer nijesu mogli da nastave radove na toj dionici, na parcelama koje imaju neriješene imovinsko-pravne odnose. Da nijesu ispunjene sve pretpostavke i obaveze, kako bi rekonstrukcija bulevara tekla nesmetano, pokazuju i aktuelni problemi na gradilištu bulevara.

Dugogodišnji problem saobraćajnih gužvi, tokom ljetnje turističke sezone na Crnogorskom primorju, ove godine je dodatno izražen zbog intenzivnih radova trase budućeg bulevara na dionici magistralnog puta Tivat – Budva - Jaz. Ovo je najopterećeniji putni pravac u Crnoj Gori, koji ima najveću frekvenciju saobraćaja na dnevnom nivou od preko 30.000 vozila, pa je i u normalnim uslovima, tokom ljetnjih mjeseci, protok saobraćaja otežan i usporen, a kilometarske kolone automobila su odavno uobičajena slika. Evidentno je da je situacija sada teža, tako da turistima i građanima jedino preostaje da se naoružaju strpljenjem. Radovi na izgradnji bulevara u dužini od 16 kilometara započeli su u januaru ove godine i prema najavama rok završetka je januar 2026. godine.

Kako je ranije saopšteno, biće izgrađena moderna saobraćajnica bulevarskog tipa, sa po dvije saobraćajne trake, trotoarima u cijeloj dužini puta i kružnim tokovima, kao i novi cjevovod Regionalnog vodovoda. Vrijednost projekta je oko 54 miliona eura, a sredstva su obezbijeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Investitori radova su Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.