Ukrajinska djeca data na usvajanje u Rusiji
Vladimir Putin i Marija Lvova Belova u februaru 2023., Foto: Rojters

Ukrajinska djeca data na usvajanje u Rusiji

Ukrajinska djeca koja su oteta i odvedena u Rusiju u ranim mjesecima invazije Kremlja 2022. godine data su na usvajanje od strane ruskih vlasti, u jednom slučaju pod lažnim ruskim identitetom, pokazalo je istraživanje Fajnenšl tajmsa.

Koristeći alate za prepoznavanje slika i javna dokumenta, kao i intervjue sa ukrajinskim zvaničnicima i rođacima djece, FT je identifikovao i locirao četvoro ukrajinske djece na internet sajtu za usvajanje koji je povezan sa ruskim vladinim organima usynovite.ru.

Ova otkrića nadovezuju se na sve više dokaza za koje Međunarodni krivični sud, ukrajinski zvaničnici i pravni eksperti tvrde da ukazuju na navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje je počinila Rusija.

Jedno od djece je prikazano sa novim ruskim imenom i godištem koji se razlikuju od onih koja su navedena u dokumentima koje su izdale ukrajinske vlasti. Drugo dijete je predstavljeno pod ruskom verzijom svog ukrajinskog imena. Nigdje se ne pominje ukrajinsko porijeklo nijednog djeteta.

Djeca koju je locirao FT, čije su identitete potvrdile ukrajinske vlasti u saradnji sa njihovim porodicama, završila su u Tula regionu blizu Moskve i u Oreburg regionu blizu granice sa Kazahstanom. Jedno dijete je odvedeno u okupirani Krim.

Za još sedamnaestoro djece, koje je FT identifikovao na sajtu za usvajanje, potvrđeno je da potiču iz Ukrajine u nedavnom istraživanju “Njujork tajmsa”, a sva ona su iz doma za nezbrinutu djecu u Hersonu.

Međunarodni krivični sud je izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske komesarke za dječija prava Marije Lvove Belove, navodeći da snose krivičnu odgovornost za ratni zločin nezakonite deportacije djece.

Iz Kremlja nijesu odgovarali na zahtjeve da prokomentarišu otkrića FT-a. Kremlj je uložio prigovor na izdavanje naloga za hapšenje, negira otmice djece i pokušava da opravda te postupke tvrdeći da je to urađeno za dobrobit djece uprkos mnoštvu dokaza koji ukazuju na suprotno.

Putin je potpisao dekrete kojima je omogućio ubrzanu proceduru dodjele ruskog državljanstva ukrajinskoj djeci koja su dovedena u Rusiju.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je skoro 20 000 djece silom odvedeno sa okupiranih teritorija u Rusiju od početka invazije u februaru 2022, a više hiljada djece se i dalje vode kao nestale.

Roditelji i rođaci četvoro djece koju je locirao FT odbili su da govore o svojoj situaciji, navodeći kao razlog da bi Moskva mogla spriječiti njihov povratak kući.

Međutim, druge porodice čija su djeca nasilno odvedena u Rusiju i vraćena u Ukrajinu govorili su o svojim stravičnim iskustvima tokom boravka u toj zemlji. Moskva je dozvolila da se neka djeca vrate u Ukrajinu ukoliko njihovi rođaci ili staratelji dođu za njih u Rusiju.

Oni su kazali da su djeca bila primorana da gledaju i recituju propagandu Kremlja; da su držana protiv svoje volje; da im nije bilo dozvoljeno da kontaktiraju rođake i da su primorani da uzmu ruske identitete. Mnogi su opisali verbalno i fizičko zlostavljanje od strane ruske djece i pojedinih staratelja.

“Srce mi je bilo slomljeno”, kazala je Svitlana Popova, majka 15-godišnje Aline Kovaleve, koju je otela grupa ruskih vojnika u okupiranom regionu Herson.

Otmičari su njenoj kćerki dali “novi falsifikovani izvod iz knjige rođenih u kojem se navodi da je Alina rođena u Rusiji”, kazala je ona u Kijevu nakon što se vratila sa kćerkom. “Tu su bila i dokumenta o usvajanju. Oni su htjeli da prisvoje moje dijete”.

Vejn Džordaš, predsjednik Global Rights Compliancea, međunarodne firme za humanitarno pravo, rekao je da je prisilno premiještanje ili deportacija djece ratni zločin. “Međutim, kada su počinjeni u okviru rasprostranjenog ili sistematskog napada na civilno stanovništvo, kao što je nesumnjivo ruski napad na Ukrajinu, oni su takođe zločini protiv čovječnosti”, rekao je on. “Promjena (identiteta djece) i davanje na usvajanje samo potvrđuje zločinačku namjeru”.

Fajnenšl tajms je potvrdio identitet djece uz pomoć ukrajinskog Centra za zaštitu prava djece (CRPC). Centar čeka dodatnu potvrdu za još dvoje djece koje je locirao FT a za koje snažno vjeruju da su ukrajinska.

Staratelji djece i ukrajinske vlasti do sada nijesu znali lokaciju djece.FT je identifikovao otetu djecu upoređujući fotografije iz zvanične baze podataka nestale ukrajinske djece sa javnim profilima djece date na usvajanje u Rusiji koristeći alat za prepoznavanje fotografija.

Novinari su ručno tragali za potencijalnim poklapanjima kako bi napravili selekciju slučajeva. Budući da su navedena lažna imena i uzrast djece bilo je teško pronaći na drugi način.

Slučajevi u kojima je postajala velika vjerovatnoća za poklapanje proslijeđeni su CRPC-u, koji je kontaktirao rođake djece i staratelje kako bi dobio potvrdu za svako od nestale ukrajinske djece.

Dmitro Lubinets, komesar za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu čiji kabinet nadgleda CRPC i koji je pomogao FT-u u procesu identifikacije, kazao je da je rusko odvođenje ukrajinske djece sprovedeno “sa umišljajem”.

Ukrajinski zvaničnici su FT-u dali na uvid dokumenta ruske vlade koja pokazuju da je Kremlj i prije invazije imao razrađene planove kako da silom deportuje ukrajinsku djecu u Rusiju u okviru takozvanog procesa “filtracije”.

“Imali su dobro planiranu politiku genocida protiv nas”, kazala je Darija Herasimčuk, savjetnica i komesarka za prava djeteta u kabinetu predsjednika Ukrajine. “Oni su počinili zločin, oteli su veliki broj djece”.

Ukrajinska vlada, ukrajinske humanitarne organizacije i rodbina i staratelji djece vode bitku kako bi ih vratili. Često su potrebni mjeseci kako bi locirali djecu i još dodatnih nekoliko nedjelja planiranja da se dođe do njih.

Putovanje je dugo oko 6500 kilometara u oba smjera, i vodi od Ukrajine kroz EU pa do Rusije, gdje se rođaci i staratelji suočavaju sa višesatnim ispitivanjima od strane ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), a zatim nazad.

Zaključno sa 11. junom, Ukrajina je, prema podacima kabineta predsjednika, uspjela da vrati najmanje 389 djece iz Rusije.

Kabinet ukrajinskog komesara za ljudska prava i CRPC pokušavaju da potvrde identitete još desetina ukrajinske djece odvedene u Rusiju na koju im je ukazao FT. CRPC sarađuje sa rođakom jednog djeteta koje je FT identifikovao i locirao kako bi ga vratio kući u Ukrajinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.