Kakao poskupio na svjetskom tržištu

Kakao poskupio na svjetskom tržištu

Ključni sastojak čokolade je poskupio na tržištima tokom 2024. godine.

Faktori kao što su bolesti usjeva, El Ninjo, cijene na farmama i tržišne špekulacije su odigrali veliku ulogu u istorijskom porastu cijena kakaoa.

Prodajne cijene kakaoa su na početku godine iznosile oko 4.200 dolara po unci, a zatim je krajem aprila dostigla najviši nivo od više od 12.000 dolara po unci prije nego što se spustio iznad 9.000 dolara.

Faktori kao što su bolesti usjeva, El Ninjo, cijene na farmama i tržišne špekulacije su odigrali veliku ulogu u istorijskom porastu cijena kakaoa.

"Faktori na strani ponude su i dalje veliki problem, i mislim da će i dalje biti u narednih nekoliko godina", rekao je Pol Džouls, analitičar poljoprivrednih proizvoda u kompaniji "Rabobank".

Dok se industrija čokolade bori sa većim ulaznim troškovima, potrošači osjećaju problem, a dobavljači čokolade počinju da razmatraju alternative, prenosi CNBC.

"Ako gledamo iz ugla potrošača, sigurno bih rekao da najgore tek dolazi. U smislu povećanja cijena sa kojima će se suočiti, čak i ako bismo vidjeli veliko smanjenje cijena robnih fjučersa, jer ćemo vjerovatno to povećanje i dalje vidjeti u radnji u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Džouls.

"Cargill" sada razmatra alternativne sastojke koji se nalaze u blizini kakaoa za pravljenje svojih čokoladnih proizvoda. Kompanija za hranu i piće udružila se sa "Voyage Foods" u aprilu kako bi proizvela alternative.

"Nije da imamo ogromnu potražnju od svih koji kažu da nam je potrebno samo što više čokolade bez kakaoa u narednih šest mjeseci, jer su to poznati i voljeni brendovi", rekao je suosnivač "Voyage Foods-a" Adam Maksvel.

"Zbog toga, to je mnogo više od toga, za sada ćemo zameniti ovaj jedan sastojak", dodao je on. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.