Alarmantno uoči izbora u Meksiku: Ubijeno 37, napadnuto više od 800 kandidata
(Foto: Guliver, AP Photo/Ginnette Riquelme)

Alarmantno uoči izbora u Meksiku: Ubijeno 37, napadnuto više od 800 kandidata

Izbori u Meksiku, koji će biti održani sutra, najkrvaviji su u modernoj istoriji te zemlje pošto je broj ubijenih kandidata za političke funkcije porastao na 37.

Horhe Huerta Kabrera, kandidat za odborničko mjesto u gradu Izukar de Matamoros u državi Puebla, ubijen je na mitignu u petak, saopštilo je državno tužilaštvo.

Broj ubijenih kandidata u izbornoj trci ove godine time je porastao na 37, što je jedna žrtva više nego tokom izbora 2021. godine, pokazuju podaci konsultantske kuće "Integralija".

Do sada je zabilježeno 828 napada na kandidate, što je dramatičan rast u odnosu na ponedjeljak, kada je taj broj bio 749.

Analitičari objašnjavaju da moćni narko-karteli i često korumpirane lokalne vlasti doprinose opasnostima sa kojima se suočavaju kandidati.

Meksikanci će na izborima birati predsjednika države, poslanike Kongresa i predstavnike lokalnih vlasti.

Očekuje se da će Klaudija Šejnbaum iz vladajuće stranke Pokreta nacionalnog preporoda pobijediti i postati prva žena predsjednik Meksika, umjesto odlazećeg Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.