Kamioni Rudnika opasnost za vozače

Kamioni Rudnika opasnost za vozače

Da li će i kada biti riješen problem prelaska kamiona Rudnika koji prevoze ugalj iz kopa Potrlica do Termoelektrane Pljevlja, preko puta Pljevlja-Đurđevića Tara, koji se odvija na nebezbjedan način i ugrožava sigurnost učesnika u saobraćaju, zasada niko ne zna.

Na toj dionici posebno je ugrožena bezbjednost vozača koji se kreću prema Đurđevića Tari zbog smanjene preglednosti, jer se mjesto na kojem prelaze put nalazi iza krivine, pa je teško uočiti kamione koji se nakon istovara uključuju na tu saobraćajnicu. Na tom mjestu prije dvije godine desila se i teška saobraćajna nezgoda, kada su stradala dva mladića iz Pljevalja u direktnom sudaru sa rudničkim kamionom dok je prelazio put.

Da li će i kada Rudnik uglja početi sa rješavanjem tog problema nije se moglo doznati u Rudniku uglja, jer je direktor kompanije Nemanja Laković ignorisao pitanja “Vijesti”, koja su mu postavljena prije petnaestak dana.

“Vijesti” su Lakovića pitale koje aktivnosti namjerava kompanija da preduzme kako bi se konačno riješio nebezbjedan prelazak kamiona i da li smatraju da je sadašnji način prelaska ove saobraćajnice nebezbjedan za ostale učesnike u saobraćaju.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” su odgovorili da su dali saobraćajno-tehničke uslove za projektovanje ukrštanja rudničkog puta sa magistralnim putem M-6 Pljevlja - Đurđevića Tara, pa je samim tim obaveza Rudnika uglja da obezbijedi bezbjedno uključivanje rudničke mehanizacije na pomenutoj raskrsnici.

“Uprava za saobraćaj svake godine kroz aktivnosti redovnog održavanja magistralnih i regionalnih puteva u cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja, vrši obnavljanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije na putu M-6 Pljevlja - Đurđevića Tara, pa samim tim i na pomenutoj raskrsnici”, kazali su iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave do zaključenja teksta nijesu odgovorili na dodatno pitanje da li je Uprava za saobraćaj izdala privremenu dozvolu Rudniku uglja za prelazak preko ove saobraćajnice, ako jeste kada i na koliko vremena, te da li je dozvola istekla i je li u međuvremenu izdata nova.

Odbornik Pokreta Evropa sad Žarko Pejatović na jednoj od prethodnih sjednica lokalnog parlamenta rekao je da je privremena saglasnost na postojeći način uključivanja rudničkih kamiona odavno istekla “tako da je i ostavljen rok o iznalaženju tehničkog rješenja odavno istekao”.

Rekao je da se uključivanja i dalje odvija stihijski, bez važećih saglasnosti nadležnih organa i bez verifikovane važeće projektne dokumentacije.

“Opština Pljevlja preko nadležnog sekretarijata za uređenje prostora izdala je urbanističko tehničke uslove 30.1. 2020. za izradu investicione projektno-tehničke dokumentacije “Dopunski rudarski projekat eksploatacija uglja na površinskom kopu Potrlica za period 2020-2025. godina”. Sastavni dio urbanističko-tehničkih uslova su i saobraćajno-tehnički uslovi izdati od Uprave za saobraćaj kojima se konstatuje da spoljašnji transport Potrlica, Grevo, Maljevac presijeca magistralni put M6 i da je potrebno propisati uslove i iznaći adekvatno tehničko rješenje ovog ukrštanja. Uprava za sobraćaj savjetuje i preporučuje Rudniku uglja da prouči i iznađe mogućnost ukrštanja u dva nivoa izgradnjom podvožnjaka koji bi se uklopio u sve moguće naredne rekonstrukcije ovog magistralnog puta i time bi se trajno riješio problem spoljašnjeg transporta uglja od kopa Potrlica do Termoelktrane Pljevlja”, rekao je Pejatović, obrazlažući postavljeno odborničko pitanje.

Iz Opštine smatraju “da su mogućnosti izgradnje podvožnjaka ograničene zbog cjevovoda za transport vode prema Termoelektrani, kao i vodovoda Odžak Pliješ koji prolazi tom lokacijom”.

Simptomatično je, kazao je on, da je Sekretarijat za uređenje prostora izdao saglasnost za Dopunski rudarski projekat a Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove izdao je saobraćajnu saglasnost, čime je projekat dobio prohodnost bez obzira što se ni u fazi projektovanja niti u fazi pripreme izvođenja radova nije dogodilo ništa.

“Privremena saglasnost na postojeći način uključivanja je odavno istekla, a ostavljeni rok o iznalaženju tehničkog rješenja odavno je istekao, tako da je ostao način da se na postojeći način uključivanja odvija stihijski, bez važećih saglasnosti nadležnih organa i bez verifikovane važeće projektne dokumentacije. U toku je procedura izrade nove projektno tehničke dokumentacije naslovljena kao glavni projekat eksploatacije gdje su granice zahvata mnogo veće, a zadržani su iz neshvatljivih razloga postojeći tehničko-urbanistički uslovi. Mene interesuje da li je nadležni Sekretarijat za uređenje prostora izdao nove urbanističko-tehničke uslove ili bar dopunu ili aneks tih uslova za predmetnu intervenciju u prostoru. Takođe, interesuje me kako će postupiti dva naldežna Sekretarijata na upit Rudnika uglja za izdavanje saglasnosti da je predmetni projekat urađen u saglasnosti sa urbanističko-tehničkim uslovima iz 2020. godine. Ovdje se radi o jako osjetljivoj problematici tako da je odobrenje za izvođenje radova preduslov za dobijanje odobrenja od nadležnog republičkog organa”, kazao je Pejatović.

Na toj dionici posebno je ugrožena bezbjednost vozača koji se kreću prema Đurđevića Tari zbog smanjene preglednosti, jer se mjesto na kojem prelaze put nalazi iza krivine, pa je teško uočiti kamione koji se nakon istovara uključuju na tu saobraćajnicu. Na tom mjestu prije dvije godine desila se i teška saobraćajna nezgoda, kada su stradala dva mladića iz Pljevalja u direktnom sudaru sa rudničkim kamionom dok je prelazio put.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.