Poziv na kafu s emocijom u Tuzli: Kako opstaje kafić u kojem su konobari s Downovim sindromom
(Foto: A. K./Klix.ba)

Poziv na kafu s emocijom u Tuzli: Kako opstaje kafić u kojem su konobari s Downovim sindromom

Klub Zmajevo srce u Tuzli mjesto je s posebnom emocijom, a u ovom ugostiteljskom objektu posjetitelje uslužuju osobe sa Downovim sindromom. Opstanak kafića isključivo je vezan za ljude velikog srca, a svi koji tamo popiju omiljeno piće doprinose njihovom daljem djelovanju.

Jedinstveni  ugostiteljski objekat koji se nalazi u sklopu tržnog centra u naselju Brčanska Malta u Tuzli dosad je u nekoliko navrata nailazio na prepreke finansijske prirode koje su ga dovodile pred samo zatvaranje.

Ali, na svu sreću to se nikada nije dogodilo zahvaljujući ljudima velikog srca. Iako bi broj posjetioca  za normalno funkcinisanje trebao biti znatno veći, entuzijazam voditelja Zmajevog srca ipak ne jenjava, a vrata objekta su i dalje otvorena.

"Mi smo tek prošle godine dobili podršku sistema, odnosno Vlade TK i Gradske uprave Tuzle, uz Udruženje Pomozi.ba. Nesebičnu podršku imamo od naših gostiju, odnosno prijatelja koji su članovi našeg kluba i danas ih je okvirno tri hiljade. Osim iz Bosne i Hercegovine, oni dolaze i iz drugih dijelova svijeta", kaže u razgovoru za Klix.ba Omer Isović, predsjednik Udruženja Zmajevo srce iz Tuzle.

Uz sve simpatije, kako navodi Isović, posjeta ugostiteljskom objektu nije na zavidnom nivou.

"Ljudi, ipak više vole otići popiti kafu u neke druge objekte, ali, hvala Bogu, mi ipak imamo najbolji dio Tuzle koji ovdje dolazi. Finansijski, mi rijetko kada pređemo dnevni promet od 150 KM, što nije u potpunosti dovoljno za normalno funkcionisanje", navodi Isović.

Udruženje Zmajevo srce u maju 2022. godine je otvorilo ugostiteljski objekt, tačnije kafić u kojem su zaposlene osobe s invaliditetom. U posebnom fokusu su djevojke i mladići s Downovim sindromom, koji su kao ranjiva kategorija uglavnom izolovani od šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Radom u ovom klubu, naši konobari su dobili priliku za neki drugi život. Oni su ranije bili povučeni i zatvoreni, kretali su se u užem krugu ljudi, uglavnom porodice. Ovdje su sada svoji na svome. Vole komunicirati, veoma su ljubazni i prijatni, a uz sve to su i veoma odgovorni u onome što rade. Otkako postoji klub, nikad im se nije desilo da su nešto razbili", ističe Isović.

U minuti, koliko im treba da usluže gosta, osobe s Downovim sindromom unose čitav svoj život i emociju. Želja im je da kao ličnosti budu savršeni, a gosti zadovoljni uslugom. Među takvima je i Saša Šunjka, koji je u kafiću zaposlen od njegovog osnivanja.

"Ovdje mi je izuzetno lijepo raditi kao konobar, a ovom prilikom bih pozvao goste da nam dođu i da se svi skupa družimo. Na poslu se nikada ne umorim jer zaista volim raditi", ističe Šunjka.

Članovi Zmajevog srca funkcionišu  kao jedna porodica, nerijetko organiziraju i privatne zabave, a skupa proslavljaju i rođendane. Upravo jednu takvu proslavu je zabilježila i ekipa portala Klix,ba, a iako umorna od posla, najveselija je bila konobarica Irmela Peranović.

"Drago mi je da nam gosti dolaze i da imam priliku ih usluživati. Veoma mi je važno da imam ovaj posao jer ne volim kada mi je dosadno. Ovdje sam stekla prijatelje i svi funkcioniramo kao jedno", dodaje Peranović.

Osobe s invaliditetom u bh. okvirima su i dalje neshvaćene u brojnim duštvenim sferama. No, Zmajevo srce je tu da razbija sve predrasude, a svako od posjetioca  je individua koja im pruža dodatni zamah u njihovoj misiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.