Protest Filmskom centru Crne Gore zbog izbjegavanja da podrži projekte koji se bave suočavanjem s prošlošću

Protest Filmskom centru Crne Gore zbog izbjegavanja da podrži projekte koji se bave suočavanjem s prošlošću

Pitali su FCCG da li je neprepoznavanje ovih filmskih projekata posljedica uvjerenja suprotstavljenih poštovanju ljudskih prava i patnji žrtava ratnih zločina, ili postoji neki drugi razlog za propuste da se podrže ova djela vrhunskog kulturno-istorijskog značaja?

Pet nevladinih organizacija uputilo je juče protestno pismo direktorici Filmskog centra Crne Gore (FCCG), Aleksandri Božović, i predsjedniku Savjeta FCCG, Edinu Jašaroviću, sa zahtjevom da obrazlože zašto nisu podržali projekat “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, reditelja Nemanje Slijepčevića, dobitnika Zlatne palme na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Saopštenje potpisuju Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava i Udruženje “Štrpci – Protiv zaborava” .

“Producent iz Srbije Miloš Avramović, crnogorski reditelj Dragutin (Draško) Đurović i crnogorski glumac Momčilo Otašević stručni su konsultanti koji nisu smatrali da projekat iza kojeg stoji respektabilna filmska i produkcijska ekipa, i koji u fokusu ima suočavanje sa ratnom prosloću, konkretno ratni zločin otmice putnika iz voza u Štrpcima iz februara 1993. godine, u kojem su ubijena i osmorica crnogorskih državljana, treba da dobije finansijsku podršku.

Savjet FCCG, na čijem čelu je Edin Jašarović, usvojio je jednoglasno predlog stručnih konsultanata. Članovi Savjeta su i poslovna psihološkinja i novinarka Irena Tatar, glumac Slaviša Čurović, književnik i televizijski autor Bogić Rakočević, i članica ispred FCCG Danijela Radulović“, navode u saopštenju.

Kako dodaju, prema Pravilniku o sufinansiranju proizvodnje kinematografskih djela, stručne konsultante za filmsku djelatnost predlaže direktor FCCG, imenuje ih Savjet FCCG, koji i usvaja odluku o njihovim predlozima za finansiranje projekata.

“FCCG ranije nije podržao ni film Quo Vadis Aida? rediteljke Jasmile Žbanić koji obrađuje temu genocida u Srebrenici. Ovaj film je, takođe, osvojio vrhunska priznanja na međunarodnim festivalima i bio nominovan za Oskara”, podsjećaju iz ovih NVO.

Pitali su FCCG da li je neprepoznavanje ovih filmskih projekata posljedica uvjerenja suprotstavljenih poštovanju ljudskih prava i patnji žrtava ratnih zločina, ili postoji neki drugi razlog za propuste da se podrže ova djela vrhunskog kulturno-istorijskog značaja?

“Očigledan je nedostatak senzibiliteta prema umjetničkim djelima koja imaju potencijal da osvijeste društvo, podstaknu na suočavanje sa ratnom prošlošću i obezbijede uslove za pomirenje i trajni mir na Balkanu.

Govoriti o ratu kroz umjetnost predstavlja dragocjen način da se istina sačuva od zaborava i stigne do većeg broja ljudi, pogotovo mlađih generacija, pa bi Filmski centar Crne Gore trebalo da pruža podršku upravo takvim projektima. Očekujemo obavještenje o tome što će biti učinjeno da se takvi propusti više ne dešavaju”, zaključuju u saopštenju.

Izvor:Aktuelno.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.