Sezona jagoda je počela: Ovo voće oporavlja tijelo i nudi niz drugih benefita

Sezona jagoda je počela: Ovo voće oporavlja tijelo i nudi niz drugih benefita

UVRSTITE IH U ISHRANU

Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrija, 220 miligrama kalija, 19 miligrama magnezija i 85 miligrama vitamina C. Osim toga, postoji čak devet razloga zašto biste ih trebali konzumirati.

Jagode vam pomažu da ostanete vitki

Jagode su bogate dijetalnim vlaknima, a jedna porcija sadrži 11 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna igraju važnu ulogu u velikom broju funkcija, kao što su pražnjenja crijeva, snižavanje nivoa holesterola, kontrola šećera u krvi, održavanje zdravlja crijeva i postizanje zdrave težine.

Jagode su dobre u borbi protiv raka

Studija iz 2011. godine u Centru za rak na državnom univerzitetu Ohio otkrila je da dnevna konzumacija liofiliziranog praha jagoda pomaže u sprječavanju pogoršanja prekancerogenih izraslina. To je vjerovatno zbog velike količine antioksidansa u jagodama i nevjerojatne količine vitamina C.

Jagode smanjuju rizik od srčanog udara

Studija medicinskog fakulteta na Harvardu pokazala je da redovna konzumacija jagoda i borovnica uvelike smanjuje rizik od srčanog udara. Dugogodišnje istraživanje usredotočilo se na mlade žene i pratilo koliko često jedu određenu hranu. Nakon prilagodbe različitim faktorima, istraživači su otkrili da su sudionici koji su jeli najviše jagoda i borovnica imali 34 posto manje šanse da će doživjeti srčani udar od sudionika koji su jeli najmanje.

Jagode povećavaju energiju

Jagode su odličan izvor jednostavnih ugljikohidrata koji se brzo mogu pretvoriti u energiju. Stoga su odličan izbor za poslijepodnevni međuobrok ili obrok prije treninga. Visok udio vlakana u voću pomaže vam da se osjećate sitima, a da se ne osjećate iscrpljeno, što je upravo ono što želite od međuobroka kada ste u pokretu.

Jagode jačaju vaš vid

Možda je najimpresivniji nutritivni aspekt jagoda njihov nevjerojatan sadržaj vitamina C, gdje jedna porcija sadrži 144 posto potreba za dnevnim unosom. Vitamin C pomaže vašem vidu smanjenjem rizika od katarakte, promicanjem zdravih očnih krvnih žila i usporavanjem napredovanja makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Izvor:KLix.ba

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.