Šta se događa s vašim organizmom ako svakodnevno pijete temeljac od kostiju
Shutterstock

Šta se događa s vašim organizmom ako svakodnevno pijete temeljac od kostiju

Temeljac od kuvanih kostiju je bogat hranjivim tvarima kao što su minerali i aminokiseline, a sadrži i kolagen, koji je veoma važan za ljudski organizam. Stoga, njegova svakodnevna konzumacija je odlična u prevenciji i liječenju nekoliko bolesti.

Ova tečnost dobija se kuvanjem životinjskih kostiju, a na našem području to su najčešće goveđe ili pileće kosti. Uz, obično se doda i razno povrće te začinsko bilje.
Registrovana dijetetičarka Caroline Young istakla je da temeljac od kostiju osigurava minerale i elektrolite poput magnezija, natrija, fosfora, kalcija i kalija, koji su neophodni za održavanje zdravog organizma.

Jedna šolja temeljca sadrži oko 120 kalorija, četiri grama ugljikohidrata, jedan gram šećera, devet grama bjelančevina, 390 miligrama natrija, jedan miligram željeza (što je šest posto dnevnog unosa) te 25 posto dnevnog unosa vitamina A i sedam posto dnevnog unosa vitamina C.

Međutim, šta se događa s vašim organizmom ako svakodnevno pijete temeljac? Naime, temeljac od kostiju sadrži protivupalne spojeve poput kolagena, glutamina i glicina, koji pomažu kod ublažavanja simptoma stanja kao što su artritis.

Takođe, može poboljšati zdravlje kostiju jer sadrži kalcij, magnezij i fosfor, a koje pored toga igraju ključnu ulogu u gustoći i snazi kostiju, pomažući tako u prevenciji stanja kao što je osteoporoza. Dijetetičarka Young navodi da temeljac održava i zdravlje zglobova.

"Temeljac od kostiju sadrži glukozamin, dio hrskavice, koji je povezan s poboljšanim zdravljem zglobova. Želatin i kolagen u supi od kostiju mogu biti korisni za zdravlje zglobova jer pomažu u održavanju cjelovitosti hrskavice i smanjuju bolove u zglobovima", navodi ona.

Na kraju, ovaj napitak održava i zdravlje crijeva zbog aminokiselina glutamina i glicina. Ovi spojevi pomažu u jačanju crijevne sluznice smanjujući crijevnu propusnost i tako sprečavaju ulazak štetnih tvari u krvotok. No, iako temeljac od kostiju nudi brojne zdravstvene prednosti, nije sigurna u velikim količinama.

"Glavni rizik za svakodnevnu konzumaciju supe od kostiju je uzimanje toksičnih teških metala, poput olova i kadmija. Međutim, istraživanja pokazuju da je rizik povezan s konzumiranjem takvih metala relativno minimalan u kupovnim i domaćim juhama od kostiju", navela je Young.

Temeljac možete piti kao topli napitak, a možete ga uvrstiti i u razne supe, variva i umake.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.