Banda iz Bugarske u Britaniji ukrala 54 miliona funti pomoći. Ovo je njihova taktika

Banda iz Bugarske u Britaniji ukrala 54 miliona funti pomoći. Ovo je njihova taktika

PETERO kriminalaca porijeklom iz Bugarske podnijelo je u Londonu više od 6000 lažnih zahtjeva za javni novac. Živjeli su luksuznim životom nakon što su od britanskog Univerzalnog kreditnog sistema, koji isplaćuje mjesečnu pomoć, uzeli skoro 54 milijuna funti.

Gjuneš Ali, Patricia Paneva, Stojan Stojanov, Cvetva Todorova i Galina Nikolov izvlačili su novac koristeći hrpu lažnih identiteta. Uz svaki zahtjev predali su drugačiji broj mobilnog i niz lažnih dokumenata; poput ugovora o najmu, falcifikovane platne liste, falcifikovane pisma ljekara opšte prakse, stanodavaca i zaposlenih. 

Pronašli 750.000 funti gotovine skrivene u kovčegu ispod kreveta

Ako bi im odbili zahtjev, oni bi pokušali ponovno sve dok ga nadležne institucije ne prihvate. U nekim slučajevima koristili su se stvarni podaci ljudi, koji su plaćali bandi kako bi podnijeli zahtjeve u njihovo ime. 

Istraga je krenula kada su u zahtjevima uočena ista imena i adrese. Policija je 5.maja 2021. tokom pretresa nekretnina i tvrtki bande zaplijenila više od 900 digitalnih uređaja i pronašla 750.000 funti gotovine skrivene u kovčegu ispod kreveta, piše The Sun. 

Kazna će im biti izrečena u maju

Vlasti su kriminalcima zamrznule imovinu te oduzele automobile, uključujući Audi, dizajnersku odjeću, nakit i satove. Na Alijevom mobilnom  pronađena je snimka na kojoj se vidi kako on baca novčanice na pod koje kupi jedna žena. Na kraju mu "igra" dosadi i on baca cijelu hrpu odjednom. 

Ali je nakon pokretanja istrage pobjegao u Bugarsku, ali je izručen natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo 25.februara 2023. Nikolova (38), Stojanov (27), Todorova (52), Ali (33) i Paneva (26) izjasnili su se krivima na sudu u Wood Greenu. Kazne bi im trebale biti izrečene u maju. 

"Straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računalima"

Ben Reid, tužitelj u Upravi za gospodarski, organizirani i međunarodni kriminal kazao je da se radi o vrlo ozbiljnom napadu na sustav pomoći u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Kada ste hodali cestom po Wood Greenu, vidjeli biste trgovinu na uglu i činilo bi se sve legitimnim", rekao je Reid.

"Ušli biste kroz vrata i tamo bi bile police s hranom i pićem. No, straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računalima. Banda je iz tih prostorija podnosila tisuće lažnih zahtjeva", dodao je.

Izvor:Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.