Zdravstveni radnici RS na protestima u Banjaluci traže veće plate

Zdravstveni radnici RS na protestima u Banjaluci traže veće plate

Zdravstveni radnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska protestovali su u Banjaluci, nedaleko od sjedišta Vlade RS, tražeći povećanje plata, u skladu sa odlukom Vlade RS o povećanju najniže plate.

Ova izvršna institucija krajem prošle godine je donijela odluku da najniža plata u RS bude 900 maraka (oko 450 eura).

Prosječna neto plata isplaćena u oblasti zdravstvene zaštite i socijalnog rada u februaru u Republici Srpskoj iznosila je oko 1.600 maraka (oko 800 evra), podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

"Sada smo došli u situaciju da nekvalifikovani radnik ima 900 maraka platu, sestra i tehničar imaju 1.100 maraka, a ljekar specijalista ima nekih 2.200 maraka. Tražićemo da se ide na povećanje cijene rada na 200 maraka (100 evra), time bi se malo te plate iznivelisale, odvojila bi se ta srednja plata od najniže", rekao je Zoran Milutinović, sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Zdravstveni radnisi su nosili transparente na kojima su aludirali na loš životni standard, te na konstantan odlazak medicinara iz Republike Srpske.

Proteste su organizovali sindikati u okviru Sindikata zdravstva RS.

Zahtijevaju i da im iz plate budu izdvojene naknade za topli obrok i regres, te da se medicinskim radnicima omogući dobijanje statusa službenog lica.

Iz Vlade RS i nadležnog ministarstva nisu se oglasili povodom protesta.

Posljednji put zdravstveni radnici su protestvovali u Banjaluci septembra prošle godine.

I tada su, zajedno sa članovima još pet sindikata, među kojima su bili zaposleni u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima i pravosuđu, tražili povećanje plata.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.