Skoro trećina službenika u javnom sektoru ima diplomu sumnjivog karaktera

Skoro trećina službenika u javnom sektoru ima diplomu sumnjivog karaktera

Prema nezvaničnim istraživanjima broj sumnjivih diploma u javnom sektoru premašuje 25 hiljada.

Kada se taj broj uporedi sa 85.000 službenika koji rade u javnom sektoru, dolazi se do podatka da trećina njih ima diplomu sumnjivog karaktera, što znači da ne postoji institucija u zemlji koja ne posjeduje takav kadar, kazao je predstavnik Instituta alternativa, Zarija Pavićević.

Shodno ovom velikom problemu, kako kaže, prioritet djelovanja inter-resorne Vladine komisije biće provjera diploma u zdravstvenom sistemu, prosvjeti i bezbjednosnom sektoru.

„Sve ove godine, 30 i kusur godina jednopartijskog sistema su urušile toliko sistem da će ovo biti itekako složen proces i da ćemo imati jednu neravnopravnu i nezahvalnu borbu koja će sigurno trajati dugi niz godina, mogu da kažem”, kazao je Pavićević.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu, Sreten Jakić, kazao je da, kada je riječ o zdravstvu, onog trenutka kada se posumnja da lice koje obavlja zdravstvenu djelatnost posjeduje diplomu sumnjivog porijekla, provjera se vrši na internom nivou nakon čega se šalje na postupanje nadležnom tužilaštvu kaže vd generalnog direktor.

„Ono što jeste, u ovom dijelu veoma važno, jeste da Ministarstvo zdravlja ima aktivnu komunikaciju sa ministarstvom prosvjete i u tom dijelu smo svi na istom zadatku. Da se nadje najbolje moguće rješenje za diplome koje dolaze u Crnu Goru. Nisam nadležan da govorim u njihovo ime, ali imam nezvanične informacije da su negdje stopirane i da prolaze detaljnu provjeru u nostrifikacionom sistemu”, naveo je Jakić.

Neprihvatljiva je činjenica da se neko odluči na kupovinu diplome zdravstvenog radnika, kažu naši sagovornici, te zaključuju da kaznena politika, kojoj bi tretirala ovakva djela, mora biti strožija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.