Popović: Jelić da se javno izvini svim ženama i obrazuje o važnosti borbe za rodnu ravnopravnost

Popović: Jelić da se javno izvini svim ženama i obrazuje o važnosti borbe za rodnu ravnopravnost

Prvenstveno kao žena, a onda kao potpredsjednica Ženskog kluba i potpredsjednica Skupštine Crne Gore, smatram da je Jelićeva reakcija izrazito neosjetljiva i neodgovorna. Njegovo nipodaštavanje teme ženske obespravljenosti i diskriminacije je uvrjedljivo i ignorantsko, posebno ukoliko uzmemo u obzir posao koji obavlja, saopštila je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

“Umjesto da podrži osnaživanje žena i promovisanje jednakosti, on svojim mizoginim stavom koči napredak u borbi za pravednije društvo. Jelićev komentar pokazuje njegov nedostatak empatije prema ženama koje su zaista suočene sa nasiljem, diskriminacijom i obespravljenjem. Odbijanje podrške predstavi koja obrađuje važnu društvenu temu, poput ženske obespravljenosti, pokazuje nepoštovanje prema umjetnosti kao sredstvu za podizanje svijesti o društvenim problemima. Takođe, ograničavanje slobode izražavanja i umjetničkog stvaralaštva nije prihvatljivo u demokratskom društvu”, navodi Popović u reagovanju.

Jelićeva tvrdnja da, kako je kazala Popović, ne vidi diskriminaciju žena u svom okruženju ne uzima u obzir opsežne studije, statistike i svakodnevne životne priče koje svjedoče o nejednakosti koju žene doživljavaju u različitim sferama života, uključujući radno mjesto, politiku, domaćinstvo i javni prostor.

“Alarmantno je da je, prema procjenama koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), svaka treća (35%) žena u svijetu tokom svog života pretrpjela iskustvo bilo fizičkog i/ili seksualnog nasilja od strane bliskog partnera. Ni djeca nijesu pošteđena jer djeca su često pod ozbiljnim uticajem nasilja nad majkama, direktno ili indirektno, kao svjedoci nasilja. Djeca svjedoci nasilja nad ženama proživljavaju sličnu traumu i posljedice kao i primarna žrtva nasilja i kod njih postoji veća vjerovatnoća da budu budući počinioci ili žrtve takvog nasilja”, navodi Popović.

Nasilje nad ženama, prema njenim riječima, uzrokuje bol, strah, uznemirenost, smanjuje sposobnost viktimizovane žene da produktivno doprinosi porodici, privredi i javnom životu, i iscrpljuje resurse socijalnih službi, pravosudnog sistema, ustanova zdravstvene zaštite i poslodavaca – što su troškovi koje je neophodno posmatrati u pogledu ljudske patnje i ekonomskih gubitaka.

“Stoga, pozivam Jelića da pokaže da je svjestan netačnosti, neispravnosti i mizoginosti svojih stavova i javno se izvini svim ženama, a posebno žrtvama nasilja, te da se obrazuje o važnosti borbe za rodnu ravnopravnost i eliminaciju svih oblika diskriminacije”, zaključuje Popović u reagovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.