Mugoša: Većina želi da arbitrira koja će manjinska partija imati potpredsjednika parlamenta?!

Mugoša: Većina želi da arbitrira koja će manjinska partija imati potpredsjednika parlamenta?!

Šefovi poslaničkih klubova partija parlamentarne većine: Vasilije Čarapić (PES), Slaven Radunović (NSD), Boris Bogdanović (Demokrate), Milan Knežević (DNP), Bogdan Božović (SNP) i Nikola Camaj (Albanski forum) predali su inicijativu za izmjene Poslovnika Skupštine Crne Gore kojom traže da potpredsjednika Skupštine koji dolazi iz reda manje brojnih naroda više ne predlažu na osnovu dogovora sve manjinske stranke, već da to ubuduće može da učini samo poslanik jedne manjinske partije.

Taj dokument je juče objavljen na sajtu Skupštine.

Parlamentarna većina ovim aktom želi da za potpredsjednika parlamenta iz reda manje brojnih naroda više ne bude potrebna jednoglasna podrška svih poslanika koji pripadaju bošnjačkim, albanskim i hrvatskim nacionalnim strankama. Predlažu da svaka manjinska stranka može da da svoj prijedlog, a parlamentarna većina da odluči koji im je predstavnik manjina najprihvatljiviji za potpredsjednika parlamenta.

- Ovo se može pravno opravdati potrebom za osiguranjem jednakih prava i mogućnosti za sve poslanike, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem sa međunarodnim standardima zaštite prava manjina. Takođe, ova izmjena može doprinijeti većoj efikasnosti i pluralizmu u radu Skupštine, što je u krajnjem interesu svih građana Crne Gore, navedeno je u prijedlogu parlamentarne većine.

Iz Bošnjačke stranke juče nijesu željeli da komentarišu ovu inicijativu stranaka na vlasti. Kazali su da će o njihovom stavu javnost biti upoznata narednih dana.

Za poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugošu prijedlog šefova poslaničkih klubova iz redova većine predstavlja nastavak njihove demonstracije gole sile.

- Nevjerovatna stvar se desila. Potpredsjednik parlamenta iz reda manjinskih partija neće biti, kako je to do sada bilo u Poslovniku, onaj kojeg predlože sve manjinske partije, već će bukvalno zavisiti od volje većine. Većina će, ubuduće, arbitrirati manjinskim partijama koji će to njihov predstavnik biti potpredsjednik parlamenta iz njihovih redova - kazao je Pobjedi Boris Mugoša.

Slična bahatost vlasti se, kako je rekao, ponavlja i kod njihovog tumačenja Poslovnika kod parlamentarnih saslušanja, kada su odbijali kontrolno saslušanje jer im se ne sviđa tema koju predloži opozicija, iako je jasno definisano da to ne mogu po Poslovniku.

- Parlamentarna većina želi da arbitrira o svemu. Tako je i u ovom slučaju. Žele da potpredsjednik Skupštine iz reda manjina bude onaj za koga baš oni procijene da im odgovara. Ne mogu da vjerujem da se ovakve stvari dešavaju bez ikakvog dijaloga - rekao je Mugoša.

Podsjetio je da je, kada je donošen još važeči Poslovnik, ideja bila da se dodatno afirmišu manjinske partije i njihov predstavnik bude biran na osnovu dogovora između njih.

- Sad imamo rješenje da parlamentarna većina bira onoga predstavnika manjinskih stranaka koji njoj odgovara. Za mene je to neprihvatljivo. To je ogroman korak unazad u emancipaciji crnogorskog društva i jačanju demokratske zrelosti - smatra poslanik Socijaldemokrata.

Naglašava da o motivima treba da jasno odgovore oni koji su ovo predložili jer, kako kaže, ono što su napisali u obrazloženju nije motiv i ne pije vodu.

Od naših sagovornika nijesmo juče dobili odgovor na pitanje zbog čega se parlamentarna većina bez dogovora sa opozicijom baš u ovom trenutku upustila u ovakve izmjene skupštinskog Poslovnika. Spekuliše se da je ovim potezom većina poslala poruku najbrojnijoj manjinskoj partiji Bošnjačkoj stranci koja u parlamentu ima šest poslanika - da predstavnik BS, u ovom trenutku, za njih nije poželjan na mjestu potpredsjednika Skupštine Crne Gore jer na tom mjestu žele predstavnika

manjinske partije kojoj je prihvatljivo sve što oni rade. Nezvanična saznanja Antene M govore da se to mjesto otvara za poslanika Albanskog foruma Nikolu Camaja koji je u oktobru prošle godine u Parlamentu više puta ponovio da će „radije s četnicima, nego s lopovima“.

Kakav će biti odgovor Bošnjačke stranke, a i opozicije na još jednu demonstraciju sile vlastodržaca ostaje da se vidi u narednim danima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.