Pokret Evropa sad inicirao parlamentarne razgovore o rješavanju situacije u Šavniku, odluka Vlade o prinudnoj upravi nije povučena, ali se ne primjenjuje, na potezu Odbor za izbornu reformu

Pokret Evropa sad inicirao parlamentarne razgovore o rješavanju situacije u Šavniku, odluka Vlade o prinudnoj upravi nije povučena, ali se ne primjenjuje, na potezu Odbor za izbornu reformu

Dijalog ipak bez Spajića, Vlada se uzda u parlament

Opozicija juče nije zauzela zvaničan stav povodom inicijative poslanika PES-a. U DPS-u, koja je prva najavila izlaz iz Odbora ukoliko Vlada ne povuče odluku i ne sjednu za sto, razmatraju najnovija dešavanja. Sa druge strane, član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz redova Socijaldemokrata Nikola Zirojević smatra potpuno pogrešnim korakom prebacivanje pitanja Šavnika na to skupštinsko tijelo.Opozicija juče nije zauzela zvaničan stav povodom inicijative poslanika PES-a. U DPS-u, koja je prva najavila izlaz iz Odbora ukoliko Vlada ne povuče odluku i ne sjednu za sto, razmatraju najnovija dešavanja. Sa druge strane, član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz redova Socijaldemokrata Nikola Zirojević smatra potpuno pogrešnim korakom prebacivanje pitanja Šavnika na to skupštinsko tijelo.

lada očekuje da parlament sistemski riješi pitanje izborne krize Šavnika, saopšteno je sinoć Pobjedi nezvanično iz izvršne vlasti.

Iako je prije dvije noći državni sekretar u Ministarstvu javne uprave (MJU) Dragiša Janjušević saopštio da će predsjednik Vlade Milojko Spajić inicirati politički dijalog sa partijama kako bi se riješila situacija u Šavniku, premijer će, prema informacijama našeg lista, ipak ostati po strani i sačekati poteze Skupštine, odnosno Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, s tim da odluka o prinudnoj upravi u Šavniku - nije povučena.

Umjesto Spajića, od koga je opozicija očekivala zakazivanje sastanka i povlačenje odluke o prinudnoj upravi, kopredsjedavajući Odborom Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad uputio je juče poziv klubovima poslanika da započnu dijalog sa ciljem pronalaženja modela za izlazak iz pravne konfuzije koja traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo više pokušaja za završetak izbora u tom gradu.

- Kao što je svima poznato, po važećem crnogorskom izbornom zakonodavstvu je načelno moguće sprovesti izborni ciklus na demokratskom nivou, iako se ono pokazalo kao manjkavo u mnogo segmenata i postoji opšti konsenzus da treba sprovesti reforme. Međutim, izbori za odbornike u Skupštini opštine Šavnik se ne mogu sprovesti na dva biračka mjesta već 19 mjeseci i to iz čisto političkih razloga. Kako je evidentno da je problem u Šavniku pretežno političke, a ne pravne prirode, to smatram da je opravdano povesti široki politički dijalog, a sve sa ciljem da dođemo do pravnog rješenja za ovu krizu, poštujući na taj način vladavinu prava kao naš najznačajniji društveni koncept - saopštio je Čarapić.

POTEZ OPOZICIJE

Opozicija juče nije zauzela zvaničan stav povodom inicijative poslanika PES-a i može li to eventualno uticati na promjenu odluke o blokadi rada tog privremenog skupštinskog tijela.

Besmisleno je pokušavati riješiti problem kroz Odbor, pogotovo ako to treba da radi Vasilije Čarapić, za koga nijesam siguran ni da je ikad bio u Šavniku, s obzirom na to da je dugo živio i studirao van Crne Gore – rekao je Zirojević Pobjedi

ZIROJEVIC

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja je prva najavila izlaz iz Odbora ukoliko Vlada ne povuče posljednju odluku i ne sjednu za sto, razmatraju najnovija dešavanja. Kako je iz vrha partije rečeno Pobjedi, oglasiće se o daljim koracima nakon unutarstranačkih konsultacija.

Sa druge strane, član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu iz redova Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević smatra potpuno pogrešnim korakom prebacivanje pitanja Šavnika na to skupštinsko tijelo.

- Ovo je još jedan dokaz da je u oslobođenoj Crnoj Gori moguće i ono za što smo vjerovali dugo vremena da je nemoguće – predsjednik Vlade najavljuje da će pokrenuti dijalog, a onda taj zadatak prebacuje na kopredsjedavajućeg Odbora Vasilija Čarapića, koji se dosad pokazao prilično nesposobnim da odradi bilo što vezano za adekvatno i kvalitetno funkcionisanje i rad Odbora, a kamoli da riješi pitanje Šavnika, koje je izazvalo veliku političku krizu u Crnoj Gori. Besmisleno je pokušavati riješiti problem kroz Odbor, pogotovo ako to treba da radi Vasilije Čarapić, za koga nijesam siguran ni da je ikad bio u Šavniku, s obzirom na to da je dugo živio i studirao van Crne Gore – rekao je Zirojević Pobjedi.

Zirojević

Ostaje pri stavu da je prvi korak ka rješenju krize u tom gradu i izbjegavanju blokade rada Odbora povlačenje odluke o prinudnoj upravi, koju je Vlada očigledno stavila na „stend baj“ nakon reakcije opozicije i stava Kvinte da treba završiti postojeći izborni proces.

- Imali smo priliku da čujemo i čitamo u medijima „tanka“ objašnjenja Ministarstva javne uprave vezano za uvođenje prinudne uprave. Odluka je sporna i argumentacija za nju je na klimavim nogama, a nakon odbijanja predsjednika države Jakova Milatovića da raspiše izbore sve je dodatno zakomplikovalo situaciju – rekao je Zirojević.

LIMITI

Prema njegovim riječima, pitanje Šavnika, koje nadilazi priču o lokalnim izborima, mora biti dio opšteg političkog dogovora.

Podsjetio je da je na početku rada Odbora dogovoreno da je potrebno zakazati tematsku sjednicu na kojoj će se razgovarati o Šavniku.

Nakon nezakonitih odluka o skraćenju mandata Skupštine opštine Šavnik, uvođenja, povlačenja, pa ,,aktiviranja“ prinudne uprave i stava predsjednika Crne Gore da novi izborni proces u tom gradu ne može početi dok se ne završi prethodni, oglasili su se iz Delegacija Evropske unije i ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Podgorici. Iz tih predstavništava su se saglasili sa stavom Milatovića i poručili da izbori, koji su devet puta prekidani na biračkim mjestima u zgradi Opštine i selu Kruševice - moraju biti okončani

- Od tada ništa po tom pitanju nije urađeno. Tako da to dovoljno govori koliko je Odbor limitiran po pitanju ove teme i koliko, zapravo, nije adresa za rješavanje ovog problema. Krajnje dobronamjerna sugestija i kolegama iz parlamentarne većine i premijeru Spajiću je da bi mnogo bolje, pametnije i svrsishodnije bilo da on kao predsjednik Vlade i najjače političke partije u parlamentu inicira dijalog o Šavniku i da na taj način pokušamo postići dogovor. Ovo nije samo pitanje sprovođenja izbora u jednoj lokalnoj samoupravi, već budućnosti rada i funkcionisanja Odbora i da li ćemo u ovom mandatu parlamenta dobiti reformisano izborno zakonodavstvo koje je prijeko potrebno Crnoj Gori, ne samo zbog evropskih integracija, već primarno radi građanki i građana i kvaliteta izbornog procesa koji ćemo sprovoditi u narednom periodu – poručio je Zirojević.

UPOZORENJA

Podsjećamo, nakon nezakonitih odluka o skraćenju mandata Skupštine opštine Šavnik, uvođenja, povlačenja, pa definitivnog aktiviranja prinudne uprave i stava predsjednika Crne Gore da novi izborni proces u tom gradu ne može početi dok se ne završi prethodni, oglasili su se iz Delegacija Evropske unije i ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Podgorici.

Iz tih predstavništava su se saglasili sa stavom Milatovića i poručili da izbori, koji su devet puta prekidani na biračkim mjestima u zgradi Opštine i selu Kruševice, moraju biti okončani.

Kao i prethodni sastav, ni novi Opštinske izborne komisije nije napravio pozitivan korak u tom pravcu.

Na sjednici prije dva dana nije usvojen predloženi dnevni red kojim je bilo predviđeno glasanje o ponovnom raspisivanju izbora na spornim glasačkim mjestima.

Četiri člana komisije iz reda opozicije bila su uzdržana jer smatraju da nijesu obezbijeđeni uslovi za zakonito sprovođenje izbora.

Oni smatraju da nadležno ministarstvo i Uprava policije treba terenskom provjerom da utvrde za koje birače je prijava prebivališta izvršena na zakonit način, te da li je za te birače pravosnažno rješenje o odjavi prebivališta u Šavniku.

Pravo glasanja na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik imaju 483 birača, a u selu Kruševice 58.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.