Bečić sa potpredsjednicom EK: Predano radimo na ispunjavanju privremenih mjerila

Bečić sa potpredsjednicom EK: Predano radimo na ispunjavanju privremenih mjerila

Nakon uvodnog izglaganja zamjenika premijera Bečića o postignutim rezultatima u prethodnim mjesecima, potpredsjednica EK Vera Jurova je izrazila posebno zadovoljstvo susretom sa delegacijom iz Crne Gore, čestitajući Bečiću i Šaranoviću na progresu koji je Crna Gora ostvarila 44. Vlada.

Da je privrženost i posvećenost daljem ubrzanju evropskog puta imperativ i ključni zadatak aktuelne Vlade potvrdio je i zamjenik premijera.

- Naš naredni cilj je dobijanje IBAR-a i zaista ubrzano, vrlo posvećeno i predano radimo na ispunjavanju privremenih mjerila koja su preostala. Svih devet nacrta zakona iz oblasti medija i vladavine prava su poslati EK na mišljenje, brojna mjerila su ispunjena, MUP je takođe završio najveći dio posla, tako da imamo izuzetno dobru dinamiku u odnosu na planirane rokove, a dobijanjem IBAR-a, Crna Gora dobija priliku da već u ovoj godini zatvori nekoliko poglavlja i napravi ključni korak ka finalizaciji samog procesa - saopštio je Bečić. 

Imajući u vidu da je Crna Gora prvi put ove godine uključena u mehanizam izvještavanja EU o vladavini prava u državama članicama, potpredsjednica Jurova je posebno naglasila da će u izvještaju biti prepoznati rezultati koje je Crna Gora ostvarila u ključnim oblastima pravosuđa, antikorupcije i medijskih sloboda naglasivši da su mediji stub demokratije.

Nadovezavši se na nove zakonske projkete u oblasti medija, Bečić je istakao da su nacrti zakona polovinom marta poslati EK na mišljenje, iskazujući očekivanje da Crna Gora uskoro dobije mišljenja kako bi se predlozi zakona mogli uputiti ka Skupštini. 

- Precizno uredjivanje pitanja registracije medija, povecanje izdvajanja za Fond za medijski pluralizam, borba protiv govora mržnje i dezinformacija, jačanje nezavisnosti javnog servisa, pooštravanje kriterijuma za izbor na ključne upravljačke i rukovodne pozicije, obezbjedjivanje - naveo je Bečić. 

Na kraju, Jurova je prenijela poruku podrške u pogledu sprovođenja daljih reformskih procesa na putu ka članstvu Crne Gore u EU, istakavši zahvalnost na sveobuhvatnom opisu i iskrene čestitke na napretku koji ste postigli.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.