Đurović: Ako Crna Gora sačuva političku stabilnost velike su šanse da dobije pozitivan izvještaj EK

Đurović: Ako Crna Gora sačuva političku stabilnost velike su šanse da dobije pozitivan izvještaj EK

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju zavisi isključivo od političke volje i dogovora država članica EU. U biti odluka je politička. Ako postoji dobra volja da se Crnoj Gori otvore vrata u ovom momentu, ako ona sačuva uslovnu političku stabilnost i ide prvenstveno kroz izvršnu vlast vodeći ovaj proces ka dobijanju pozitivnog izvještaja velike su šanse da ga zaista i dobijemo, ocijenila je predsjednica Crnogorske panevropske unije i nekadašnja ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

Ona je za Antenu M ocijenila da je dobro što je Crna Gora intenzivirala dijalog sa Evropskom komisijom.

“Svjedoci smo da se dijalog između Evropske komisije i Vlade posljednjih mjeseci zaista intenzivirao i da se gotovo svakodnevno komunicira i, koliko razumijem, prvi izvještaj ide danas, a onda do šestog mjeseca do tog potencijalnog datuma međuvladine konferencije. Dobro je da Crna Gora kaže da se ne mogu privremena mjerila u potpunosti ispuniti, ako je to zaista tako, a vidimo da jeste”, kazala je Đurović.

Svjedoci smo, prema njenim riječima, da to neće biti u potpunosti ispunjen izvještaj.

“To je dogovor država članica da se Crna Gora podrži u ovoj fazi i da to jeste poslije 12 godina dovoljno za privremena mjerila. I to bi bilo veoma, veoma bitno zato što je to sada ključni momenat da Crna Gora uđe u završnu fazu pregovora u zatvaranju mjerila”, objašnjava Đurović.

Na ocjene ministarke Maide Gorčević da Crna Gora nema dovoljno administrativnih kapaciteta i da je potrebna dodatna ekspertska podrška u svim oblastima, naglašava da je Crna Gora uvijek imala takav problem.

“Jednostavno taj nedostatak brojnosti uvijek smo nadoknađivali time što smo brže i bolje koordinirali, jer nemamo taj sindrom velikih struktura i otuđenih struktura, tako da smo nadoknađivali bliskom komunikacijom i velikom posvećenosti relativno malog broja ljudi. I to može, i još uvijek može tako, ali što se više približavamo članstvu, sve su ozbiljnije obaveze, one dobijaju čist finansijski iskaz i zaista će se morati opredijeliti značajan iznos investicija i ulaganja u ljude da bi se proces mogao izvesti do kraja”, istakla je Đurović.

Navodi da se ne bi saglasila sa ocjenama kako je geopolitička situacija naklonjena proširenju EU.

“Ne mislim da je geopolitička situacija baš naklonjena. Ona se bazira na velikom broju geopolitičkih rizika. Prvenstveno, gorućeg rata ruske agresije na Ukrajinu i drugih ratnih žarišta širom svijeta. Tako da ona je izazvana mnoštvom spoljnih faktora koji su prvenstveno iz zone geopolitike, ali mi moramo dokazati da smo mi ti koji treba i možemo da uđemo, a ne samo da kažemo ušli smo ili smo se približili, zato što je negdje neka velika kriza i ratno žarište”, zaključila je Đurović.

Podsjećamo, Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji kazao je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, te da je naša država na vratima završnog dijela pregovora.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.