Stara džamija u Turiji: Historijska građevina iz 19. stoljeća u naselju nadomak Lukavca

Stara džamija u Turiji: Historijska građevina iz 19. stoljeća u naselju nadomak Lukavca

Nacionalni spomenik

Naselje Turija se spominje još u srednjem vijeku, a smješteno je u donjem toku istoimene rijeke, lijeve pritoke Spreče. Sastavni je dio Lukavca, a među ukrasima se navodi i stara džamija koja datira iz 19. stoljeća.

Turija se pod ovim imenom spominje još od srednjeg vijeka te kroz cijeli osmanski period, što svjedoči historijski kontinuitet organizovanog življenja u ovom naselju. Bila je dio župe, a potom nahije Dramešin.

O starosti naselja svjedoče i sačuvani toponimi kao što su: Tatoš, Jakuševina, Japiševa njiva, Ivkovina, Staro Guvno, Čalakuša, Čalakni šuma, Dovište, Hodžina njiva i drugo. U susjednom selu Babice postoje toponimi Mramor, Gradina, Strojna, Klisa, kao i lokalitet sa usamljenim stećkom.

"Naselje Turija je popisano još na prvom defterskom popisu Zvorničkog sandžaka iz 1519. godine, kao sastavni dio nahije Dramešin. Taj popis govori o naselju čiji prihod iznosi 1980 akči. Na osmanskom popisu iz 1851. godine Turija je imala 53 kuće, te je shodno tome spadala u red razvijenijih seoskih naselja tuzlanskog kraja", kaže u razgovoru za Klix.ba dr. sc. Semir Hadžimusić iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Turija je u vrijeme koje naš sagovornik spominje brojala 179 muških stanovnika, muslimana, a danas se u istoimenom džematu nalate dvije džamije – stara i nova. Prema ranije uvriježenom mišljenju stara džamija je otvorena 1928. godine.

"Međutim, prema novijim istraživanjima, ova džamija jeste tada 'otvorena', ali je znatno starija. Naime, u haremu džamije se nalazi više starih nišana s turbanom koji datiraju još iz prve polovine 19. stoljeća. Također, na katastarskom planu, urađenom od 1882. do 1885. godine, jasno se vidi ucrtana džamija s haremom i mezarjem u Turiji, što potvrđuju i prvi gruntovni upisi iz istog perioda gdje je naveden 'Vakuf turijske džamije'", navodi Hadžimusić

Izvor:KLIX BA

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.