Šef agencije UN zahtijeva 'odgovornost za izdaju čovječanstva'
(Foto: Beta/AP Photo/Mahmoud Essa, File)

Šef agencije UN zahtijeva 'odgovornost za izdaju čovječanstva'

Šef Kancelarije UN za humanitarna pitanja (OCHA), Britanac Martin Grifits (Griffiths) je zahtijevao da se "ponese odgovornost za izdaju čovječanstva" koju predstavlja šestomjesečni rat Izraela protiv palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Grifits je u saopštenju izdatom u Njujorku ocijenio da je uprkos "globalnom ogorčenju, toliko malo učinjeno da se tome stane na kraj, ostavljajući prostor za tako veliku nekažnjivost".

"Za narod Gaze posljednjih šest mjeseci rata nije donijelo ništa sem smrti, razaranja i sada prijeteće izglede za sramnu, ljudskom rukom stvorenu glad", rekao je Grifits uoči šest meseci rata koji se navršavaju sjutra, u nedjelju.

Izazvana 7. oktobra krvavim napadom Hamasa u Izraelu, izraelska vojna ofanziva nije imala predaha, uzrokujući do sada više od 33.000 smrti po Ministarstvu zdravlja palestinskog islamističkog pokreta i izazivajući humanitarnu katastrofu jer većini od 2,4 miliona stanovnika prijeti glad.

Grifits je rekao da "niko nije bezbjedan" i da stanovništvo nema gdej da ode da se zaštiti".

Po njegovim riječima, šest mjeseci rata ne smiije donijeti samo sjećanje i žalost, već mora da izazove i "kolektivnu reakciju kako bi se snosila odgovornost za ovu izdaju čovječanstva".

Grifits je krajem marta najavio da podnosi ostavku "iz zdravstvenih razloga" na mjesto podsekretara za humanitarna pitanja i koordinatora hitne pomoći Ujedinjenih nacija. On treba da ostane na funkciji do juna.

Posljednjih mjeseci je neumorno upućivao pozive da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći u Gazu, osuđujući opstrukcije izraelskih vlasti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.