Škaljarci htjeli ubiti kavčanina pa likvidirali člana svog kriminalnog klana

UPLETEN DRŽAVLJANIN BIH

Škaljarci htjeli ubiti kavčanina pa likvidirali člana svog kriminalnog klana

Radovan Marković (29) i Bara stradao je dok je sa Harisom Kočanom (29) iz Berana i državljaninom Bosne i Hercegovine V. B. (32) koji je također uhapšen, pokušavao da izvrši teško krivično djelo na štetu jednog ili više članova njima suprotstavljene kriminalne organizacije kavački klan.

Navodni pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, Marković, ubijen je juče, nešto poslije 18 sati, u Meterizima, a policija tvrdi da je direktni izvršilac tog zločina Kočan, pišu Vijesti.me.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije Lazar Šćepanović saopćio je da su to krivično djelo rasvijetlili službenici Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Regionalnog centra bezbjednosti "Centar", a uz koordinaciju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

"Tokom preduzetih uviđajnih mjera i radnji uspostavljena je opsežna blokada rejona od Cetinja do Bara u cilju potrage za izvršiocima ovog krivičnog djela, kao i pretrage terena u cilju pronalaska predmeta i tragova povezanih sa izvršenjem istog. Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, dok su na lice mjesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obavještajno-sigurnosnog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gdje je u određenom periodu korištena helikopterska jedinica u cilju lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog djela. U relativno kratkom roku, nakon tri sata uviđajnih radnji, identifikovano je lice, neposredni izvršilac krivičnog djela ubistvo na štetu R. M., lice H. K. (29) iz Berana. Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali sa osumnjičenim H. K. i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini mjesta", kazao je Šćepanović.

Objasnio je da je Kočan tokom sprovođenja kriminalnog plana i realizacije teškog krivičnog djela, lišio života svog Markovića.

"Dok je treće lice podmetnulo požar na vozilu koje je korišteno u ovom krivičnom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela. Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio sredstva za izvršenje (vatreno oružje) planiranog teškog krivičnog djela. Vozilo koje je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i planiranog, je također predmet i još jednog krivičnog djela - otuđeno je u jednoj zemlji u regionu, što je potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tokom ove istrage", objasnio je Šćepanović.

On je istakao da su policajci danas, u nastavku istrage, prilikom pretrage terena u mjestu Rijeka Crnojevića, locirali i uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine V. B.

Sumnja se je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj glock kalibra 9 mm".

"Neposredni izvršilac ovog krivičnog djela - H. K. je sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore", kazao je Šćepanović.

Dodao je i da su službenici SBPK i RCB "centar" tokom istrage ubistva Markovića rasvijetlili i krivično djelo teško ubistvo u pokušaju izvršeno 20. novembra 2023. godine, na Cetinju, kada su zoljom napadnuti članovi cetinjske ćelije kavačkog klana Igor Mašanović i Nikola Drecun.

Policija sumnja da je Kočan te noći ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača u pravcu automobila u kojem su se nalazili Mašanović i Drecun.

"U odnosu na neposrednog izvršioca raspolažemo podacima da je u prethodnom periodu bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama vatrenog oružja i obuku rukovanja ručnim raketnim bacačem", saopštio je pomoćnik direktora UP.

On je poručio da će, bez obzira na izvršena krivična djela, službenici SBPK dati adekvatan odgovor kriminalnim grupama:

"I nastaviti intenzivne i odlučne aktivnosti sa prioritetnim fokusom na neutralisanje njihovog djelovanja i sa njima povezanih lica, a koje će se reakcije organa za sprovođenje zakon manifestovati lociranjem i procesuiranjem svih odgovornih lica koji su na bilo koji način dali doprinos u izvršenju više krivičnih djela u odnosu na kriminalne grupe u cilju stvaranja povoljnog sigurnosnog ambijenta".

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.