(Ne)namjerni propusti Danilovića stižu na naplatu

(Ne)namjerni propusti Danilovića stižu na naplatu

Upravna inspekcija i komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) provjeravaju rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO), saopštila je juče u Skupštini Crne Gore ministarka Anđela Jakšić-Stojanović.

Ministarstvo prosvjete i inspekcija provjeravaju rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja

Ona je to saopštila nakon što je poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandra Despotović problematizovala rad Agencije i političko imenovanje direktora tog tijela, lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, koji niti jedan radni dan nije proveo u sistemu visokog obrazovanja.

Ministarka Jakšić-Stojanović je objasnila da su u Ministarstvu, koje je nadzorni organ, dobili određene primjedbe na rad Agencije, te da su „zakonom i pravilnicima promijenjeni kriterijumi koji se odnose na izbor direktora“, ocijenivši da je bolje rješenje da na čelu Agencije bude osoba iz sistema visokog obrazovanja.

Pojasnila je da je nadležnost Ministarstva da uputi prijedlog Upravnoj inspekciji kako bi se navodi iz inicijativa i primjedbi ispitali.

- Prošlog petka je u MPNI formirana komisija, pošto postoji određeni dio koji Ministarstvo može da provjeri. U skladu sa nalazima Upravne inspekcija i komisije Ministarstva, donijeće se određeni zaključak i o tome će javnost biti blagovremeno upoznata – saopštila je ministarka Jakšić-Stojanović.

U proteklih nekoliko dana, na sajtu AKOKVO su počela da se „kače“ dokumenta, koja su po zakonu morala biti odavno postavljena na uvid javnosti.

Pa je tako juče postavljen ažuriran Vodič o slobodnom pristupu informacijama, prvi put nakon dvije i po godine, iako zakon decidno kaže da se Vodič mora ažurirati i postavljati na godinu.

U rubrici „Odluke po zahtjevu za slobodan pristup informacijama“, službenici AKOKVO su umjesto potpisanih rješenja (odluka) za zahtjeve o slobodnom pristupu infrmacijama, postavili dva zahtjeva Vijesti iz novembra prošle godine, u kojima ova medijska kuća traži materijale koje je Fakultet za crnogorski jezik dostavio Agenciji uoči akreditacije te visokoškolske ustanove 2019. godine. I ne samo što je okačena pogrešna dokumentacija, već je i to urađeno četiri i po mjeseca kasnije. Zakonski rok je 15 dana.

Potpuno tihovanje i sakrivanje od očiju javnosti je doživio zahtjev za slobodan pristup informacijama koji je Pobjeda uputila AKOKVO 6. februara i u kojem su tražene: analitičke kartice, ugovori o konsultantskim uslugama, ugovori o djelu i knjiga putnih naloga od 21. oktobra 2021. godine do danas; te završni račun za 2022. i 2023. godinu i pregled realizovanih javnih nabavki za 2022. i 2023. godinu. Zahtjev Pobjede je ignorisan kako nakon zakonski predviđenog roka za dostavljanje rješenja, tako i sada, kada su na sajtu AKOKVO osvanula dva zahtjeva za slobodan pristup informacijama Vijesti.

Pobjeda se zbog ignorantskog odnosa AKOKVO prema javnosti obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a nakon novog probijanja zakonskog roka i neažurnosti nadležne agencije, podnijela tužbu Upravnom sudu.

Pobjeda je ranije pisala o Danilovićevom volšebnom biranju na mjesto direktora AKOKVO bez ispunjenih zakonskih uslova, a na prijedlog bivše ministarke Vesne Bratić, tri nezakonita v. d. mandata, te donošenju Pravilnika o postupku reakreditacije ustanova visokog obrazovanja - sistemskog akta, mimo standarda, imenujući ga s namjerom pogrešno – internim, kao i neispunjavaju zadatka definisanog članom 13a Zakona o visokom obrazovanju.

Ono što je obilježilo „rad“ Danilovića na čelu AKOKVO, osim činjenice da nije ispunjavao uslove za ovu poziciju jer, između ostalog nema položen stručni ispit, ni tada ni sada, su njegove kontinuirane prijetnje Fakultetu za crnogorski jezik i književnost koje datiraju i prije njegovog zaposijedanja pozicije direktora AKOKVO - još od 2011. godine.

Prošle godine je u statusu v. d. direktora indirektno zaprijetio kako ekspertska komisija koja će odlučivati o reakreditaciji FCJK „neće biti iz novopazarske ustanove“, a prije toga kako „nije trebalo reakreditovati FCJK“.

Njegove prijetnje FCJK redovno je objavljivao proruski portal IN4S.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.