Koprivica predložio i sebi nadoknadu, sad veli da je neće tražiti
Ne ostvarujem naknadu: Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore

Koprivica predložio i sebi nadoknadu, sad veli da je neće tražiti

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije Momo Koprivica ocijenio je da je uobičajena praksa da se uz svako radno tijelo donese i odluka o visini nadoknade, a na članovima je da odluče da li će ostvarivati to pravo ili ne.

Koprivica je to saopštio “Vijestima” odgovarajući na pitanje zašto je predložio donošenje odluke o visini naknade predsjedniku, zamjeniku predsjednika, članovima i sekretarki Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, ako nije namjeravao da uzme naknadu.

Vlada je u četvrtak donijela odluku da predsjedniku, zamjeniku, članovima i sekretaru Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije obezbijedi naknadu od gotovo 500 eura, a Koprivica je nakon toga saopštio da po osnovu predsjedavanja i članstva ne prima bilo kakvu naknadu.

“Radi se o odluci koja je prateća uz svako osnovano radno tijelo jer je to pravo predviđeno Zakonom o sprečavanju korupcije i drugim zakonima. I uobičajena je praksa da se uz svako radno tijelo, a takav je i Nacionalni savjet, donese i takva odluka, a na članovima je da odluče da li će ostvarivati to pravo ili ne. Imaju to zakonsko pravo i dužni su da prihod od rada u radnom tijelu prijave ASK-u, dakle to je legalan i transparentan prihod”, kazao je Koprivica “Vijestima”.

On je rekao da je za rad u radnim tijelima predviđena naknada zato što mnogim članovima u osnovnom opisu posla nije bavljenje antikorupcijom, a to angažovanje traži dodatno vrijeme, aktivnost, napor.

“Ponavljam još jednom, ne ostvarujem naknadu po osnovu predsjedavanja i članstva u Nacionalnom savjetu, niti sam podnio zahtjev za ostvarivanje tog prava, niti ću, ali ne želimo da uskratimo pravo koje pripada po zakonu članu radnog tijela”, kazao je Koprivica.

On je rekao da jeste potpredsjednik u čijoj je nadležnosti antikorupcija, ali da je bez obzira i na to, cijelu svoju karijeru i politički život tome posvetio i podredio:

“ I u toj borbi ću nezavisno od funkcije, naknade, istrajati i ukazati na svaki primjer korupcije, koga god se on ticao. Takođe, ne manje važno je da naglasim da nikad nijesam izvlačio profit od antikorupcije, pa time ga nisam ni imao kriti, niti sam krio imovinu od ASK-a, niti izbjegavao obaveze prema ASK-u, a sve u cilju uvida javnosti u svaki cent prihoda i svaki djelić imovine, koje uzgred budi rečeno i nemam”.

On je ocijenio da je očekivano da strukture kojima ne odgovara Crna Gora bez korupcije pokušavaju da udare na integritet Nacionalnog savjeta, koji ima ozbiljne zadatke i odlučan i ambiciozan plan, “ali da im to neće poći za rukom”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.