Zelenski: Trebaju nam rakete “atacms” da gađamo Krim; Britanski obavještajci: Skupi ruski brodovi nestali iz luka u Sevastopolju

Zelenski: Trebaju nam rakete “atacms” da gađamo Krim; Britanski obavještajci: Skupi ruski brodovi nestali iz luka u Sevastopolju

Britanski obavještajci: Skupi ruski brodovi nestali iz luka u Sevastopolju

Rat u Ukrajini – 766. dan. Volodimir Zelenski istakao je da će, ako Ukrajina ne dobije obećanu američku vojnu pomoć, njene snage morati da se povlače u “malim koracima“. U novim vazdušnim napadima ukrajinskih snaga na Belgorod poginula jedna osoba. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski upozorava na “napetu” situaciju na djelovima fronta, ističući da ruska vojska troši šest puta više municije od snaga Kijeva. Dešavanja pratite na CdM-u.

Britanski obavještajci: Skupi ruski brodovi nestali iz luka u Sevastopolju

Uprkos pokušajima Rusije da ograniči svoje gubitke, Ukrajina nastavlja da pokazuje uspjeh u smanjenju borbene sposobnosti ruske Crnomorske flote u regionu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Eksperti za obavještajne službe analizirali su napade ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva širom Krima 24. marta, posebno napad na centar za komunikacije Crnomorske flote (BSF), koji se nalazi u Sevastopolju, na Krimu.

Analizom snimaka utvrđeno je da je jedna zgrada bila strukturalno oštećena, uključujući djelimično urušavanje krova, a dvije dodatne zgrade su pretrpjele eksploziju.

Pored toga, dva desantna broda klase Ropuča, tenkovi i jedan obavještajni brod klase Jurij Ivanov takođe su oštećeni u napadima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

U ažuriranju se navodi da su zbog udara ove prirode, ruski brodovi veće vrijednosti, koji bi obično koristili lučku infrastrukturu u Sevastopolju, bili prinuđeni da se rasporede u alternativne lučke objekte dalje na istoku.

Zelenski: Trebaju nam rakete “atacms” da gađamo Krim

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Sjedinjene Države da obezbijede Ukrajini rakete “atacms” za udaranje po aerodromima i avionima na privremeno okupiranom Krimu.

“Kada Rusija ima rakete, a mi nemamo, oni napadaju projektilima: sve — gas, energija, škole, fabrike, civilne zgrade. Atacm-300, to je odgovor“, rekao je Zelenski u intervjuu Vašington postu.

Istakao je da Ukrajina želi da koristi rakete većeg dometa ne za napad na rusku teritoriju, već na aerodrome na Krimu.

Centerenegro: Zmijevska termoelektrana potpuno uništena

U oblasti Harkova uništena je Zmijevska termoelektrana (TE), saopštila je pres služba ukrajinske kompanije “Centerenergo”.

“Sve jedinice su uništene, pomoćna oprema je oštećena. Stepen uništenja varira, od potpunog do značajnog”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je naglasila da ne postoji način da se predvidi moguća restauracija te termoelektrane.

Osim toga, takođe ne postoji način da se procijeni obim štete i tačan iznos novca potreban za obnovu stanice.

Ruske snage ponovo gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine

Snage protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su devet od 12 borbenih dronova kojima je Rusija noćas ponovo gađala energetsku infrastrukturu.

“Ukupno 12 borbenih bespilotnih letjelica `šahed` su lansirane, od kojih su devet uništile jedinice mobilnih streljačkih grupa ukrajinskih odbrambenih snaga u okviru oblasti Herson, Odesa, Dnjepropetrovsk i Poltava“, rekao je komandant Vazduhoplovstva oružanih snaga Nikola Oleščuk.

Napadi na ukrajinske hidroelektrane

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će, ako Ukrajina ne dobije obećanu američku vojnu pomoć blokiranu sporovima u Kongresu, njene snage morati da se povlače u “malim koracima“.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski upozorava na “napetu” situaciju na djelovima fronta, ističući da ruska vojska troši šest puta više municije od snaga Kijeva.

“Odbrambene snage sada izvršavaju zadatke duž cijele, ogromne, linije fronta, sa malo ili bez oružja i municije“, istakao je Sirski.

Ukrajinski operater električne mreže “Ukrenergo” naveo je da su novi napadi nanijeli veliku štetu proizvodnim i prenosnim energetskim postrojenjima, primoravajući Kijev da zaustavi izvoz struje i oslanja se na uvoz.

Sa druge strane, lokalne vlasti u Rusiji saopštile su da je jedna osoba poginula, dok su dvije povrijeđene kada se ukrajinski dron srušio na stambenu zgradu u Belgorodu.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je navelo da su sistemi PVO oborili 15 projektila ukrajinskog višecjevnog raketnog sistema “vampir” iznad teritorije Belgorodske oblasti.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.