KAKO DA BUDETE ODMORNIJI POSLIJE POMJERANJA SATA!

KAKO DA BUDETE ODMORNIJI POSLIJE POMJERANJA SATA!

Doktorka otrkiva trik od 15 minuta

U nedelju 31. marta pomjeramo jedan sat unaprijed. Spavaćemo sat vremena kraće što će da se odrazi na naš kvalitet sna i generalno zdravlje. Simptomi mogu da budu i fizičke i psihičke prirode.

Klinički psiholog dr Džuli Smit otkriva da u nedjeljama koje su pred nama možda ćemo teže ustajati i isto tako teže utonuti u san. Kako biste se izborili sa promjenom biološkog ritma tijela, dr Džuli savjetuje da uvedete nekoliko malih promjena u vašu dnevnu rutinu. Sve što treba da uradite jeste legnete 15 minuta ranije nego što inače liježete. 

"Vaš biološki sat ne može da se pomjeri za ceo sat u periodu od 24 sata, zato počnite unaprijed. U nedelji koja prethodi promjeni satova, započnite rutinu odlaska na spavanje 15 minuta ranije i podesite jutarnji alarm na 15 minuta ranije", objasnila je psiholog.

Na ovaj način organizam neće osetiti iznenadni šok i bićete mnogo spremniji za novi raspored. Takođe, stručnjaci savjetuju da održavate redovan raspored spavanja, ustajanje i odlazak u krevet u isto vrijeme, pogotovo kardiovaskularni pacijenti koji su osjetljiviji. Trudite se i da budete fizički aktivni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.