Sremuš snižava pritisak i čisti organizam
Ilustracija

Sremuš snižava pritisak i čisti organizam

Poznat je i kao medveđi luk ili divlji luk, a ima ukus najpribližniji bijelom luku. Ova izuzetno zdrava biljka jede se samo u proljeće. Listovi sremuša beru se od marta do kraja maja, a koriste se u svježem obliku, najčešće u salatama i prelivima. U sušenom obliku on gubi svoje hranjive i ljekovite vrijednosti. Imajući u vidu njegova antibakterijska, antibiotička i antiseptička svojstva, ima smisla unijeti ga što više u svoju ishranu.

Glavna zdravstvena korist sremuša je njegova efikasnost u snižavanju krvnog pritiska i samim tim prevenciji srčanih bolesti i rizika od moždanog udara, piše Gardijan. Konzumiranje sremuša može da ojača i imuni sistem i pomogne u sprečavanju infekcija, kao i u čišćenju tijela od toksina.

Ukoliko sami berete sremuš, treba veoma da vodite računa o samoniklim vrstama liče na njega, a koje su veoma otrovne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.