Pripremite svoje tijelo za ljetnje računanje vremena
Shutterstock

Pripremite svoje tijelo za ljetnje računanje vremena

„Gubitak" jednog sata sna svakog proljeća može biti neprijatan, ali istraživanja pokazuju da to može štetiti i našem zdravlju

Preskakanje sata unaprijed svakog proljeća je način da se optimizuje dnevno svjetlo. Ipak straživanja sve više pokazuju da godišnja promjena vremena zapravo može imati nenamjerne štetne posledice po zdravlje.

Može li gubitak 1 sata sna zaista toliko štetiti?

Istraživanje kaže "da". Skraćivanje sna na jedan sat jedne noći možda na prvi pogled ne zvuči tako štetno za zdravlje, ali izgubljeni sat može imati značajne efekte, posebno među onima koji spavaju manje od preporučenih sedam do devet sati za početak, piše Everyday Health.

O svom cirkadijalnom ritmu možete razmišljati kao o unutrašnjem rasporedu koji vaše tijelo prati, što pomaže da se dnevne telesne funkcije (ne samo spavanje i buđenje, već i stvari poput metabolizma) redovno dešavaju u pravo vrijeme. Vaš unutrašnji sat je navikao na dnevnu svjetlost i mrak koji se stalno dešavaju u određeno doba dana. Može potrajati da se organizam prilagodi promjenama. Šta možemo da uradimo kako bismo se što prije navikli na promjenu sata?

1. Imajte dosledni san prije promjene sata

Što je vaš raspored spavanja dosledniji prije promjene, to će vaše tijelo morati da napravi manje promjena kada dođe do promjene vremena. Ako spavate osam sati u toku noći, jedna noć od jednog sata manje sna biće mnogo manje problematična nego ako redovno spavate šest sati i propustite jedan sat.

2. Postepeno mijenjajte san

Kako se bliži ljetnje računanje vremena pomjerajte vrijeme buđenja za 15 minuta ranije svakog jutra. To može pomoći vašem tijelu da se postepeno prilagodi. Dakle, ako je vaše uobičajeno vrijeme za spavanje 23:00, idite u krevet u 10:45.

3. Obratite pažnju na vrijeme večere

Još jedan glavni pokretač našeg cirkadijalnog ritma je hrana. Generalno, dobra je ideja da ne jedete tri do četiri sata prije spavanja.

4. Prebacite sve satove noć prije nego što počne ljetnje vrijeme

Prije nego što odete u krevet noć prije početka ljetnjeg računanja vremena, obavezno pomjerite sve svoje satove unaprijed. To može da učini da promjena vremena bude manje zbunjujuća.

5. Početak dana

Dodatni savjet je da dan započnete sunčevom svjetlošću, iako je izvjesno kašnjenje u vašem cirkadijalnom ritmu. Možete da koristite prirodnu sunčevu svjetlost da biste svoj tjelesni sat što više uskladili sa sunčanim satom.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.