OSCE pozdravlja prijedlog mladih za promjenu naziva ulica u Srebrenici

OSCE pozdravlja prijedlog mladih za promjenu naziva ulica u Srebrenici

NADILAZI PODJELE

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja inicijativu pod nazivom "Projekat ulica za mir" koju su pokrenuli mladi Srebrenice tako što su predložili da se nazivi ulica zamijene neutralnim, inkluzivnim nazivima.

"Ovakav pristup promjeni naziva ulica nadilazi političke podjele i daje snažan primjer pomirenja, saradnje i rauzmijevanja, utirući put ka boljoj budućnosti za sve stanovnike Srebrenice", navode iz OSCE-a.

Dodaju da OSCE stoji na raspolaganju da pruži pomoć nadležnim vlastima u Srebrenici u svrhu osiguravanja uključenosti građana i transparentnosti u pristupu pitanju promjene naziva ulica.

Podsjetimo, mladi Srebrenice su uputili psimo načelniku Mladenu Grujičiću i predsjedniku Skupštine opštine Srebrenica Salki Tursunoviću sa predloženim nazivima ulica, a koji su, kako su naveli, rezultat minimum oko kojih se mogu složiti bez obzira na etničku pripadnost.

Oni su predložili da srebreničke ulice i ulice u Skelanima nose nazive ulica tolerancije, kulture, solidarnosti, ravnopravnosti, znanja, slobode, dijaloga, budućnosti, djece Srebrenice, prijatelja Srebrenice, izgradnje mira, mladosti, Nova ulica, Starogradska ulica, Rudarska ulica, Sunčana ulica, Nova ulica i Ulica nade.

Izvor:KLIX.BA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.