Vlada za vjerske zajednice za tri godine izdvojila tri miliona eura
(Foto: CGO)

Vlada za vjerske zajednice za tri godine izdvojila tri miliona eura

Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Islamskoj zajednici pripalo je najviše finansijskih izdvanja Vlade Crne Gore, saopštio je Centar za građansko obrazovanje (CGO). CGO tvrdi da su to podaci do kojih su došli shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

"Vlada je to uradila po raznim osnovama i najčešće bez informisanja javnosti", tvrde iz CGO. 

Od ukupnih sredstava CGO tvrdi da je SPC pripalo 2.088.330,45 eura ili 55.72 odsto.

Drugorangirana po podršci iz budžeta je Islamska zajednica (IZ) sa ukupno 1.465.571,91 eura ili 39.1 odsto.

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je od  Vlade Crne Gore primila 83,487.03 eura ili 2.25 odsto od ukupno podijeljenog novca.

Jevrejska zajednica je od Vlade Crne Gore dobila 54,780.5 eura ili 1.50 odsto od ukupno isplaćenog novca.

Katolička crkva je od Vlade Crne Gore podržana sa 31.000 eura ili 0.85 odsto od ukupne sume isplaćene vjerskim zajednicama.

Eparhija podgoričko – dukljanska primila je 11.000 eura, odnosno 0.32 odsto izvojenog novca za vjerske zajednice preko Ministarstva pravde. 

Tokom 2023. godine, Ministarstvo pravde uplatilo je i 3. 500 eura Hrišćanskoj adventističkoj crkvi, 3. 500 eura Crkvi Hristovog Jevanđelja i 2. 600 eura Hrišćanskom centru „Svetionik“

"CGO podvlači da ovo nijesu konačni ukupni iznosi opredijeljeni vjerskim zajednicama u periodu od 2021. do 2023. godine, već se isključivo odnose na ugovore koji su u posjedu CGO-a, a pribavljeni u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, uz napomenu da makar dva ugovora jedno ministarstvo nije dostavilo jer su naknadno identifikovani od strane CGO-a kroz presjek medijske arhive. CGO ukazuje na važnost transparentnosti u ovim izdvajanjima koja je do sada izostala, s obzirom da su sva ova sredstva podijeljena uglavnom diskreciono, bez javnih konkursa, ali i bez naknadnih detaljnih informacija uz obrazloženja zakonskog utemeljenja i kriterijuma raspodjele", zaključili su u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.