Izbori u Budvi zakazani za 26. maj

Analitičari saglasni

"Sukobi u nekim opštinama ne moraju uticati na državnu vlast"

Politička kriza na lokalnom nivou ne mora se nužno prenijeti na državnu vlast, izjavili su analitičari za naš Radio. Političari nerijetko zanemare nesuglasice u opštinama kako bi sačuvali državne funkcije, kazao nam je Marko Savić sa FPN-a. Politikološkinja Nikoleta Đukanović smatra da je bilo očekivano da dođe do previranja nakon što je šef države Jakov Milatović napustio “Evropu sad”.

Sve su češća trvenja između doskorašnjih koalicionih partnera na lokalnom nivou. Parlament u Budvi je raspušten, drma se većina u Podgorici, a Andrijevici se smiješi prinudna uprava.

Analitičari za portal RTCG- a kažu da li se politička kriza u lokalnim samoupravama može prenijeti na državnu vlast u kojoj već postoje neslaganja o kadrovskim rješenjima.

Marko Savić sa Fakulteta političkih nauka pojašnjava da dosadašnje iskustvo pokazuje da će političari zanemariti sukobe u opštinama ako im je u interesu da zadrže državne funkcije.

"Možemo, nažalost, govoriti o tome da će politički akteri, odnosno političke partije, pokušavati da minimiziraju te razlike sa lokalnog nivoa, ako im je cilj da na državnom nivou dobiju pozicije moći ili da ostanu na postojećim pozicijama", kazao je Savić. 

Do eventualnog razbijanja parlamentarne većine, kako smatra Savić, može doći jedino ako se prodube nesuglasice u većim gradovima, kao što je Podgorica.

"Ukoliko ovo bude talas kulminacije određenih trvenja koja pratimo na lokalnom nivou, pa da pored slučaja Budve imamo i nekoliko naredna slučaja, to onda znači da bi sinergijski moglo da ima vrlo konkretne efekte na funkcionisanje državne vlasti", naglasio je Savić. 

Za politikološkinju Nikoletu Đukanović bilo je očekivano da se dese previranja nakon što je šef države Jakov Milatović napustio “Evropu sad”.

"Iako postoje velike nesaglasnosti po pitanju izbora čelnika bezbjednosnog sektora i nekih drugih pitanja, do sad nekako djeluje da ipak zadržavanje na vlasti je mnogo jače od tih uskih partijskih mimoilaženja", poručila je Đukanović. 

Ipak, može se dogoditi, navodi Đukanović, da iskrsne krupniji izazov koji bi mogao trajno da poremeti odnose unutar heterogene vlade.

"Mislim da će mnogo biti važnije šta će se u stvari dešavati unutar samog PES-a i kako će razlike koje postoje dalje biti manifestovane u okviru njihovog svakodnevnog funkcionisanja", poručuje Đukanović. 

Izbori, kako ističe Đukanović, uglavnom jesu najpoštenija opcija, ali ne znači da će definitivno riješiti političku krizu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.