Jakić: Dio većine želi na silu da preuzme vlast u Šavniku, borba tek počinje - otvoriće Pandorinu kutiju
Foto: Mara Babović/Pobjeda

Jakić: Dio većine želi na silu da preuzme vlast u Šavniku, borba tek počinje - otvoriće Pandorinu kutiju

Dio parlamentarne većine hoće na silu da preuzme vlast u Šavniku i doći ćemo u apsurdnu situaciju što se tiče održavanja izbora u ovom gradu ukoliko Ministarstvo javne uprave i ministar Maraš Dukaj ne uspiju da se odupru pritiscima i uvedu prinudnu upravu, kazao je za Pobjedu predsjednik Opštine Jugoslav Jakić.

Pobjeda je objavila saznanja da su Opštine Šavnik i Andrijevica dostavile Ministarstvu javne uprave dokumentaciju koju je od njih tražila Vlada, prije odluke o eventualnom uvođenju prinudne uprave.

Ministar Dukaj je potom saopštio da će Vlada sagledati i ocijeniti ispunjenost podnijetih izvještaja. Nakon toga se očekuje izjašnjenje Ministarstva javne uprave i Vlade o eventualnom uvođenju prinudne uprave u tim opštinama.

Nakon izvještaja o ovim odlukama očekuje se izjašnjenje Ministarstva javne uprave i Vlade o eventualnom uvođenju prinudne uprave u tim opštinama.

Jakić poručuje da je lokalni parlament donio sve potrebne odluke i da ne postoji nijedan razlog, niti pravni osnov da se uvede prinudna uprava u gradu kojim rukovodi.

- Kada je počeo ovaj proces jasno je bilo da se radi o političkoj volji da se na silu preuzme vlast u Šavniku i da to nema nikakve veze sa onim što posljednjih dana pokušavaju da nam objasne ministar, sekretar i mnogi drugi iz Vlade Crne Gore koji samo traže razlog da se uvede prinudna uprava. To je potpuno demaskirano onim što smo uradili. Skupština opštine je imala zasijedanja, donijeli smo sve potrebne odluke - rekao nam je Jakić.

On naglašava i da nije tačan zaključak da Strateški plan razvoja Šavnika nije donijet na zakonom valjan način.

- Tačno je da mnoge opštine u Crnoj Gori nemaju strateški plan, pa se to pitanje nije postavilo. Tačno je da smo mi donijeli Strateški plan, da je Vlada obaviještena o tome i da u Zakonu o lokalnoj samoupravi, u članu 183 i 184, stoji da ukoliko Vlada ili Ministarstvo smatraju da nešto nije donijeto u skladu sa zakonom, pokreće ustavno pitanje i da će sud u tome dati riječ, a ne da oni preuzimaju ingerencije suda i tužilaštva i da na silu preotimaju vlast u Crnoj Gori - pojasnio je Jakić.

Jasno je, napominje on, da postoji mimoilaženje unutar Vlade po pitanju daljeg rješavanja situacije u Šavniku, odnosno smatra da da se na MJU vrši pritisak da se ovo pitanje riješi. 

- To se može vidjeti ovih dana po nevještim reakcijama i ministra i državnog sekretara, kao i nevještenim objašnjenjima koje pokušavaju da daju. Jasno je da se na njih vrši ogroman politički i uticaj da ovo pitanje riješe. Sa druge strane, pravo i Ustav su na našoj strani i nema nikakvog uporišta za uvođenje prinudne uprave - izričit je Jakić.

On napominje da je u Šavniku posebno specifična situacija jer izbori još traju, pa predsjednik države ne može da raspiše nove.

- Uvođenje prinudne uprave bi tek otvorilo nove dileme. Prinudna uprava se uvodi kada lokalni parlament ne može da donosi odluke, odnosno kada se izgubi potrebna većina. Sjutra možemo doći u situaciju da se opet opstruira izborni proces u Šavniku i da prinudna uprava traje godinu-dvije, što je potpuni nonsens i nema nikakvog uporišta u pravu, ni zakonu. U ovo se ušlo ishitreno, na volju dijela parlamentarne većine koja hoće na silu da preuzme vlast, a vidjećete da ukoliko MJU i ministar Dukaj ne uspiju da se odupru tim pritiscima u narednih nekoliko dana da ćemo doći u apsurdnu situaciju što se tiče Šavnika i održavanja izbora u ovom gradu - istakao je Jakić.

Posebno je interesantno, ističe Jakić, glasno ćutanje svih u državi na ovu temu.

- Potpuno se izgubilo što je misao nevladinog sektora, intelektualaca, stručne javnosti. Čini mi se da je to ozbiljnije pitanje od toga da li će Vlada uvesti prinudnu upravu u Šavniku ili ne - naglasio je Jakić.

Borba lokalne vlasti u Šavniku, kako kaže, tek počinje.

- Imaće dostojnog protivnika, otvoriće se Pandorina kutija što se tiče Crne Gore i odnosa i funkcionisanja lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Slika nije takva kakvom je Ministarstvo želi predstaviti, odnosno da je samo problem u Šavniku i da vlast ne funkcioniše samo u ovom gradu - zaključio je Jakić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.