Oštro kritikovan Netanjahuov odnos prema Bajdenu

Oštro kritikovan Netanjahuov odnos prema Bajdenu

Izraelski komentatori oštro su kritikovali odnos premijera Izraela Benjamina Netanjahua prema administraciji američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je naveo SAD da ne stavi veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o prekidu vatre u Gazi.

Odluka Vašingtona da ne iskoristi pravo veta juče uslijedila je posle razgovora američkih i izraelskih zvaničnika tokom vikenda i upozorenja da će se to desiti.

To sugeriše da je Netanjahuova odluka o otkazivanju posjete izraelske delegacije SAD posle glasanja u Savjetu bezbjednosti pre kalkulacija nego posljedica iznenađenja.

U tiražnom Marivu na hebrejskom jeziku Ben Kaspit je opisao pristup premijera Izraela kao "užasavajući", "iluziju"i "ludilo".

"Ovaj čovjek nas sve dovodi u opasnost: našu budućnost, budućnost naše djece, strateško savezništvo koje je ključno za izraelsku nacionalnu bezbjednost", ocijenio je Kaspit.

U uvodniku izraelskog lista Harec se Netanjahu opisuje kao "izraelski agent uništenja" koji je "postao breme za Izrael".

"On ga izlaže strateškom riziku koji bi mogao da ima visoku cijenu. Zbog svog sopstvenog političkog preživljavanja on namjerno nanosi štetu građanima Izraela. Mora podnijeti ostavku i dati Izraelu šansu da se spasi od štete koju je on napravio", piše Harec.

Jediot Ahronot je objavio karikaturu na kojoj je prikazan mali Netanjahu kako obara ruku sa mnogo većim Bajdenom. Na karikaturi Netanjahuova šaka jedva obuhvata Bajdenov prst.

U istom listu kolumnista Nahum Barnea prikazuje imaginarnu scenu kako se američki zvaničnici smiju Netanjahuovom otkazivanju posjete delegacije Vašingtonu u znak protesta.

"Netanjahu se odnosi prema Americi kao razmaženi tinejdžer prema svojim roditeljima: stalnom pobunom, stalnim uvredama i stalnim skandalima", napisao je Barnea.

Van medija je Geršon Baskin, koji je pregovoarao o oslobađenju otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita iz Gaze prije jednu deceniju, ocijenio da je Netanjahu ispao iz kolosjeka i da je on "egzistencijalna prijetnja Izraelu".

Mnogi Netanjahuovi kritičari nagovještavaju da je on odlučio da se suprotstavi Bajdenu da bi izgledao snažan u vrijeme kada mu je popularnost naglo opala posle izenanadnog napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i kada se pored ostalog bezbjednosni propusti njemu pripisuju.

Sve veće kritike na račun Netanjahua dolaze i u vrijeme kada se upozorava da je usvajanje rezolucije o prekidu vatre uz uzdržanost SAD predskazanje oštrijih poteza protiv Izraela usred sve glasnijih poziva na sankcije i ograničenje transfera oružja, komentariše britanski Gardijan.

Rezolucija bi takođe mogla imati indirektan uticaj na slučajeve u Međunarodnom sudu pravde i Međunarodnom krivičnom sudu, kao i na pojedine zemlje, a i Evropsku uniju kada odlučuju o potencijalnim kaznenim akcijama.

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Frank Lovenštajn je rekao da su duboko neslaganje Vašingtona i Izraela u odnosu na izraelski plan za veliku invaziju na Rafu, katastrofalna humanitarna situcija u Gazi i najava širenja jevrejskih naselja tokom posjete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Izraelu uticali na tu zemlju da se uzdrži od glasanja.

"Bajden je činio sve što je mogao mjesecima da izbjegne veliki javni sukob. To je odraz vrlo ozbiljne izmijene u poziciji Bijele kuće u odnosu prema Izraelcima u preostalom dijelu rata. Izraelci će ili obratiti pažnju sada ili ćemo mi izgleda nastaviti tim istim putem", rekao je Lovenštajn.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.