Blažić: Ministarstvo javne uprave prati situaciju u Glavnom gradu

Blažić: Ministarstvo javne uprave prati situaciju u Glavnom gradu

U ponoć ističe rok koji je Vlada dala je skupštinama opština Budva, Šavnik i Andrijevica, a koje već duže imaju probleme u radu, da donesu neophodne odluke i strateške planove razvoja. Ukoliko se to ne dogodi, Vlada će imenovati odbore povjerenika.

Pomoćnica ministra javne uprave Nina Blažić kaže da je Vlada imala intenciju da u opštinama Budva, Šavnik i Andrijevica uspostavi funkconisanje sistema loklalne samouprave, da se izvršavaju zakonom utvrđene nadležnosti, a građanima obezbijedi pravo na lokalnu samopravu. Blažić je gostujući u 24 sata Televizije E kazala da je Ministarstvo javne uprave tražilo od skupština opština Budve, Šavnika i Andrijevice da ih informišu o tome šta je učinjeno od onog što je od njih tražila Vlada.

“Kada dobijemo sve spise predmeta, kada ih izanaliziramo i utvrdimo činjenično stanje, predložićemo naredne korake. U pitanju su dani. Kada dobijemo svu dokumentaciju iz skupština opština, moramo napraviti i konsultacije s resornim ministarstvima”, kaže Blažić.

Odbor povjerenika – nepopularna, restriktivna mjera

Blažić objašnjava na naš normativni, pravni okvir ne poznaje termin prinudne uprave, već onaj koji se odnosi na raspuštenje skupštine opštine i uvođenje odbora povjerenika, koje imenuje Vlade Crne Gore.

“Odbor povjerenika obavlja funkciju skupštine opštine, do konstituisanja nove, u skladu sa rezultatima izbora. Odluka o raspuštanju skupštine opštine povlači sa sobom posljedicu koja podrazumijeva da Predsjednik države, nakon što ta odluka stupi na snagu, raspiše nove izbore, odnosno, da mandat građanima koji izabrati svoje predstavnik u lokalnom parlamentu. O funkcionlanom loklanom parlamentu može se govoriti kada se, u skladu sa izbornim rezultatima, konstituiše”, kazala je pomoćnica ministra javne uprave.

Odbor povjerenika će obavljati funkciju skupštine opštine do konstituisanja nove i donositi sve odluke u njenoj nadležnosti.

“Činjenica da Vlada imenuje odbor povjerenika znači, na neki način, suspenziju lokalne demokratije. To je jedna od nepopularnih, restriktivnih mjera u odnosu na lokalnu samoupravu. Nužna je u slučajevima kada skupštine opština ne obavljaju zakonom predviđene obaveze, upravo da bi se zaštitili ustavnost i zakonitost i pravo koje ustav jemči građanima – pravo na lokalnom samoupravu “, ističe Blažić.

Vlada nudila preventivne mjere

Vlada je, kaže sagovornica 24 sata, skupštinama opština Budva, Šavnik i Andrijevica kao rješenje nudila preventivne mjere.

“U prethodnom periodu su i Ministarstvo javne uprave i druga resorna ministarstva ukazivali skupštinama opština da je neophodno da obave zakonom utvrđene nadležnosti, da donesi strateške planove i izaberu potpredsjednike opština, da obezbijede da skupština opštine obavlja svoju nadležnost u smislu izbora, odnosno imenovanja i razrješenja predsjednika opštine, predsjednika skupštine opštine. Dakle, bio je čitav niz preventivnih mjera, ali kada rezultat izostao, uslijedile su strože mjere”, objašnjava Blažić.

Prelivanje negativne prakse

Prelivanje, kako kaže, negativne prakse blokade lokalnog parlamenta vidljivo je, pored Andrijevice, Šavnika i Budvu, i u Glavnom gradu.

“Važno je apelovati na sve donosioce odluka da je lokalna samoprava najbliži nivo vlasti građanima, da su oni tu da bi rješavali njihove probleme i da moraju biti usmjereni na njihove potrebe. Svakako da situacija u Glavnom gradu zaokupljuje pažnju Ministarstva javne uprave. Pratimo dešavanja na nivou lokalog parlamenta u Glavnom gradu i svakako da ćemo, ako se za to steknu uslovi, reagovati u skladu sa našim zakonskim nadležnostima”, zaključila je Blažić.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.