Mujović zvanično obavijestio Tara Resources: 60 dana da se otklone nepravilnosti za Brskovo ili sporazumni raskid ugovora
Saša Mujović

Mujović zvanično obavijestio Tara Resources: 60 dana da se otklone nepravilnosti za Brskovo ili sporazumni raskid ugovora

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović danas je kompaniji Tara Resources poslao Zaključak Vlade vezano za ugovor za Brskovo.

Mujović je uputio dopis kojim se ide u pravcu raskidanja ugovora, ako ta kompanija kroz 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti vezane za dostavljenu studiju izvodljivosti. Vlada će paralelno sa tim raditi i na sporauzmnom raskidu ugovora.

Vlada i Mujović sproveli su do sada sve neophodne procedure kako bi se ispoštovale zakonski propisi. Bila je angažovana i međinarodna pravna kuća Harrisons kako bi se dobilo nezavisno pravno mišljenje za ugovor za Brskovo.

“Dajemo koncesionaru 60 dana. Da li će uspjeti? Vidjećemo, smatramo da su nepravilnosti sistemskog karaktera i teško ih je ispuniti i popraviti. Vrlo je teško obezbijediti pravi način deponovanja jalovine, zaštite Tare i nacionalnih parkova. Ako koncesionar uspije da ispoštuje te uslove, onda treba krenuti sa detaljnom izradom prostornog plana”, kazao je Mujović prošle sedmice na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Ministar je na konferenciji za medije, a vezano za ugovor za Brskovo, dodao da ih obavezuje i stav Instituta za javno zdravlje i Agencije za zaštitu životne sredine, koji su istakli da rudnika u Mojkovcu ne smije biti radi zdravlja građana.

Mujović je podvukao da ostavljaju ovaj rok, ali da će paralelno voditi pregovore o sporazumnom raskidu ugovora jer vjeruje da je to najbolja opcija za obje strane. Naveo je i da misli da je koncesionar svjestan svih nepravilnosti koje su nastupile tokom ovih 14 godina.

Podsjetimo, nakon što je Međuresorna komisija, koja se u proteklom periodu bavila pitanjem rudnika Brskovo, usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara resources, premijer Milojko Spajić zatražio na sjednici Vlade 1. marta da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje.

Mujović je odmah nakon te sjednice Vlade počeo realizaciju zaključaka Vlade, te je pokrenuo proceduru da se što prije riješi pitanje Brskova i da se ne odugovlači proces. Dva su razloga za to, jedan je taj što je to u najboljem interesu građana Mojkovca, a drugi je i zbog potrebe da i investitori imaju jasan stav Međunarodne pravne kuće po ovom pitanju.

Izvor: CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.