Njemački stručnjak za migracije: Ako Ukrajina izgubi rat, milioni izbjeglica stižu u Evropu

Njemački stručnjak za migracije: Ako Ukrajina izgubi rat, milioni izbjeglica stižu u Evropu

Njemački stručnjak za migracije Gerald Knaus izjavio je danas da se, u slučaju da Rusija pobjedi u ratu, može očekivati dolazak nekoliko miliona ukrajinskih izbjeglica u Evropu.

“Oni koji trenutno oklijevaju da pomognu Ukrajini nijesu svjesni šta je sve na kocki. Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, uslijediće ogroman talas izbjeglica kakav Evropa nije vidjela od četrdesetih godina prošlog vijeka”, izjavio je Knaus u razgovoru za medijsku mrežu RND.

On je dodao da se već sada u Ukrajini nalazi deset miliona interno raseljinih lica, koja za sada ne žele da napuste državu sa nadom da će Kijev pobjediti i da će moći da se vrate u svoje domove.

“No ako nada u povratak nestane, to bi moglo izazvati nova masovna kretanja izbjeglica prema Zapadu”, zaključio je direktor tink-tenka Evropska inicijativa za stabilizaciju Knaus, prenosi Hina.

On je dodao da je od 4,2 miliona ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Evropskoj uniji, oko 1,2 milona u Njemačkoj.

“To je, uzimajući u obzir broj stanovnika, manje nego u Poljskoj, Češkoj ili Bugarskoj, ali mnogo više nego u Francuskoj”, rekao je Knaus.

Posljednjih mjeseci se u Nemačkoj povela rasprava o povlasticama koje izbeglice iz Ukrajine imaju od prvog dana ulaska u tu zemlju, a koje nemaju izbeglice iz drugih zemalja.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.