Vlada da se ogradi od Đeljošajevih izjava

Vlada da se ogradi od Đeljošajevih izjava

Političke partije Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora reagovale su na izjave potpredsjendika Vlade i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja da je bombardovanje Srbije i Crne Gore od strane NATO pakta bilo humanitarna akcija usmjerena protiv Slobodana Miloševića.

"Sa ogorčenjem sam pročitao izjavu potpredsjednika Vlade Crne Gore Nika Đeljošaja da je NATO bombardovanje 1999. godine bila zapravo “humanitarna” intervencija. Gospodin Đeljošaj je kao predstavnik časnog albanskog naroda, ali i kao potpredsjednik Vlade svih građana podmuklom i neljudskom izjavom žestoko uvrijedio porodice nevino stradalih žrtava, među kojima su bila i nedužna djeca" istakao je Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Kaže da kao srpski političar ne očekuje njegovo izvinjenje, ali očekuje da se Vlada Crne Gore ogradi od njegove izjave.
"Te da premijer Spajić uputi inicijativu za njegovu smjenu jer je izjava o “humanitarnom bombardovanju” uvreda preko koje demokratsko i civilizovano društvo ne smije preći”, kaže Dajković.

Reagovao je i Stefan Vešović šef kluba odbornika Demokratski front – Prava Crna Gora, Demokratska narodna partija, Radnička partija u Skupštini Glavnog grada. On je tražio da se Vlada hitno ogradi od stavova Nika Djeljošaja.

"Dok se civilizovana Crna Gora sa pijetetom sjeća nedužnih žrtava, potpredsjednik Vlade Crne Gore kaže da su to žrtve humantaraca. Presedan u kršenju medjunarodnog prava, što iz dana u dan priznaje sve više aktera iste operacije, niko ne naziva humanitanom, osim onih koji maliciozno nastavljaju da propagandom prikrivaju istinu", naveo je Vešović.

Kaže da je jasno kao dan da Đeljošaj ne gleda na sve građane Crne Gore kao svoje, jer da gleda ne bi mu palo na pamet da ovako govori i piše, jer u ovoj državi još uvijek žive roditelji, bliski rođaci i prijatelji ubijenih u zločinačkom napadu.

"Očekujem da njegove kolege iz Vlade Crne Gore pod hitno utiču na to da uputi izvinjenje gradjanima od kojih živi kao bubreg u loju iako to ničim ne zaslužuje. Naravno, jasno je da nije osjetio blagodati “humanitarne” akcije jer nije morao da ide za dijete u školu u trenucima vazdušne opasnosti, nije morao da se nada da neće pući stakla na prozorima u sobi u kojoj spava, niti je morao da trči kući iz bezbrižne igre jer je nebo odjednom prošarano otkrivajući kuda su prošli “humanitarni” avioni sa bombama. Kasetnim ispostaviće se, ne humanitarnim. Sa osiromašenim uranijumom, bez nutritivnih vrijednosti. Čudni neki humanitarci", kaže Vešović.

Dodaje da očekuje da se ovo sramotno saopštenje osudi sa najviših državnih instanci, "jer u suprotnom može se smatrati da je ćutanje znak odobravanja. A ono što svi do jednog gradjanina, koji su osjetili teror koji je trajao 78 dana, misle je da se operacija Plemeniti nakovanj može isključivo nazvati zločinačkom akcijom", zaključio je Vešović.

 

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.