Klizišta prijete da ugroze saobraćaj
Put Berane - Petnica u mjestu Goražde Put Berane - Petnica u mjestu Goražde (Foto: MZ Polica)

Klizišta prijete da ugroze saobraćaj

Dok se ovih dana ubrzano sprovodi eksproprijacija kroz beransko naselje Budimlja, gdje je ostalo nezavršeno oko tri kilometra novog puta Berane – Penjica, klizišta da drugim lokacijama svakodnevno podsjećaju da je ovaj put građen sa dosta propusta.

Iz sela Goražde, koje pripada Beranama, ukazuju da je na tom mjestu već vrlo kritično, i podsjećaju da je klizište ponovo aktivirano, iako je sanirano prije nekoliko godina.

Zbog toga su iz Savjeta MZ Polica pozvali nadležne da pristupe hitnoj sanaciji i ukazali da se klizište širi i da je trenutno prolaz moguć samo jednom kolovoznom trakom.

"Poručujemo da nema mjesta za čekanje i da smo spremni na mnogo radikalnije mjere, jer su na ovom mjestu, posebno noću ugroženi i pješaci i vozači automobila", kazali su iz MZ.

Oni nemaju informaciju o tome da li su prije izgradnje puta vršena geološka ispitivanja podloge, što je, kako ističu, bilo neophodno i što se upravo pokazuje.

Kada je građen i pompezno promovisan put koji je koštao jedanaest miliona eura, našao se vrlo brzo u prilično lošem stanju, u rupama i klizištima, ili zatrpan odronima.

To su bili prinuđeni da potvrde i u lokalne urpave u Petnjici, koji pored klizišta na Polici, ukazuju i na ono nedaleko od Petnjice, na potezu od Gusara do Podvada.

Iz kompanije Bemaks, koja je bila izvođač radova, ranije su saopštili da zemljište tone u širem krugu, tako da proces sanacije zahtijeva dubinska geološka ispitivanja kako bi se uradio projekat kompletnog dijela.

Putu Petnjica – Berane svi su se radovali. To je sve do prije nekoliko godina bila jedina crnogorska opština do koje se stizalo jednom, i to uzanom i lošom, saobraćajnom trakom.
Poslije odvajanja od Berana i ubjedljive pobjede DPS na lokalnim izborima, tadašnje državne vlasti su se obilato ophodile prema novoj opštini, danas njihovom rijetkom uporištu.

Kao pečurka je nikla nova zgrada Opštine. Ranije je izgrađen Centar za kulturu. Mala varoš sa svega nekoliko stotina stanovnika počela je da dobija naznake urbanih obrisa. Istina je da i dalje nema kiosk, nema poštu, kao ni benzinsku pumpu.

Sve to im je na početku izgradnje puta, pred neki od izbora, obećao tadašnji predsjednik Vlade Duško Marković. On je tada otvorio svečano prvu dionicu novog puta prema Beranama, a već nekoliko dana nakon toga pojavila su se prva klizišta.

Kako je počelo, tako se nastavilo. Danas put od Petnjice prema Beranama izgleda moderno i dobro, ali je vrlo rizičan, sa brojnim klizištima i odronima. Bivše vlasti su bile široke ruke prema Petnjici i Bemaksu, usipajući im milione eura.

Opštini Berane tadašnje državne vlasti ostavile su da izvrše eksproprijaciju za potrebe trotoara kroz veliko prigradsko naselje Budimlja, kroz koje je put ostao nezavršen, a što se, istina, odužilo, zbog nesloge mještana kojom stranom da se trotoar gradi.

Pred parlamantarne izbore 2020. obećano je bilo da će biti završen. Nove vlasti sada bi trebalo da takođe daju milione, ali tek da se "zakrpe rupe", na novoj saobraćajnici, i da je spoje sa magistralnim putem na Rudešu kod Berana.

Zbog propusta i kašnjenja do sada nije postavljeno pitanje ničije odgovornosti, ni projektanta, ni izvođača, ni nadzora.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.